Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Westermark: Riksintressekartorna måste göras om

Sverige har så grovhuggna kartor över riksintresseområden att de kan slå fel på en hel kilometer. De borde göras om i hela landet.

Annons

Därför hoppades Harry Westermark att Energimyndigheten skulle nappa på chansen att göra en ny karta för Moskogen när det dök upp som aktuellt exempel.
– Men det har Energimyndigheten tyvärr inte nappat på, säger Harry Westermark.

Harry Westermark har jobbat med vindkraft långt innan han anlitades att göra Åre kommuns översiktsplan för vindkraft. Han är passionerat intresserad av ämnet och har starka åsikter, inte minst om detta med riksintressen. Han var med på 1970-talet när de kom fram och han tycker själv att riksintressen är väldigt bra.

– Det blir ordning och reda då när liksom staten är tydlig i vad man har för anspråk.

Men kartan som riksintressegränserna kommer ifrån är, enligt Westermark, väldigt grov, ett riksintresse kan ligga en hel kilometer fel i terrängen.

– Det är inte bra att Sverige har en karta som är så grovhuggen, säger Westermark, som länge förespråkat en ny kartering för hela landet. Att en sådan kommer att göras inom en snar framtid är han övertygad om.

Så när Moskogen kom upp som ett aktuellt exempel gick han till länsstyrelsen och Energimyndigheten och försökte få dem att göra en ny karta med ett betydligt större riksintresseområde.

– Där hade det dessutom blivit extra mycket fel, menar Westermark, som är mycket besviken över att myndigheterna inte nappade.

Westermark säger att han drivit frågan helt på eget initiativ och han tycker definitivt inte att han gjort det på ett otillbörligt sätt.

Erbjudandet om att Åre kommun kunde vara med och betala bara de statliga myndigheterna beställde kartan (för att ge beställningen högre trovärdighet) var också legitim, enligt Westermark. Åre kommun har nämligen fått pengar genom Boverket för vindkraftplanen och det var därifrån pengarna skulle tas.

Harry Westermark verkar inte alls bekymrad över att få sina motiv ifrågasatta både av media och kritiker till Moskogenprojektet. Tvärtom välkomnar han att debatten om vindkraft nu får nytt liv, kanske redan i kväll då frågan tas upp på ett möte anordnat av bygruppen Järpen i Samverkan.

Det gör även kommunalrådet Eva Hellstrand (C) och oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S).

Båda säger sig vara helt ovetande om Westermarks agerande i frågan. Efter att ha läst ett par av mejlen säger Hellstrand att hon inte vill recensera sin tjänsteman. Beträffande riksintressets storlek är det nog bara Westermark som bekymrar sig, det är inget som krävs för att bygga en vindpark, menar hon.

– Det är riktigt att vi har diskuterat det oprecisa i materialet som Energimyndigheten hade, men för mig är det ingen primär historia hur mycket som är utpekat som riksintresse, säger Hellstrand.

Så det är inte så att du har lovat din partikollega näringsministern åtminstone en stor vindpark i Åre kommun?

– Nej absolut inte, säger Eva Hellstrand.

Mer läsning

Annons