Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindpark rymdes inte i Moskogen

/
  • Harry Westermark tycker inte att han drivit frågan om riksintresset för vindkraft i Moskogen på ett otillbörligt sätt. Bilden är från ett vindkraftsmöte 2008 i Järpen, då Energimyndigheten precis utropat Moskogen till riksintresse för vindkraft. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Det rymdes bara åtta vindsnurror inom riksintresset för vindkraft som Energimyndigheten pekat ut i Moskogen, söder om Järpen i Åre kommun. Därför försökte Åre kommun få myndigheten att utvidga området.

Annons

– Annars riskerar vi att stå utan en större vindpark i Åre kommun, skriver kommunens vindkrafthandläggare Harry Westermark till myndigheten.

Bråttom var det också när Harry Westermark skrev till Energimyndighetens Carl Ivar Stahl i oktober förra året. Planen skulle ut på utställning om några veckor och där stod Åre kommun med en nästan helt rödmarkerad karta.

Allt som fanns i form av riksintresse för vindkraft inom kommungränserna var två små områden som Energimyndigheten pekat ut, det ena, Z004, vid Krok i Kallbygden, där kommunen inte ville ha någon vindkraft alls på grund av motstående intressen. Och så det lilla området Z006 Stor Glån i Moskogen, som till stor del täcktes av vatten och där det helt klart aldrig skulle rymmas den stora park på 40–50 snurror som JP Vind aviserat.

Ett riksintresse måste inte vara utpekat för att man ska kunna bygga en vindpark, men om det finns ett sådant som visar att vindkraft är bästa hushållning inom ett specifikt område så ger det en helt annan tyngd vid en tillståndsprövning. Speciellt bland jurister.

Det visste Westermark som därför skrev till berörda handläggare på Länsstyrelsen och Energimyndigheten och bad dem göra en ny, högupplöst karta med ett betydligt större riksintresseområde som skulle rymma en större park:

”Riksintresseklassningen tror jag har stor betydelse för att få en fungerande vindpark i detta fall”, skriver han och tillägger att han vill lösa detta på tjänstemannanivå för att ”inte oroa kommunledningen i onödan.”

Åre kommun kunde gärna vara med och betala för den nya kartan, men däremot ville han inte att kommunen skulle stå som beställare:

”För att kartan ska vara trovärdig tror jag det är bra om Energimyndigheten har ansvaret för beställningen av kartan och uttalar sig vara öppen för en ny avgränsning.”

I planförslaget som kommunstyrelsen antog förra veckan står det att kommunen haft samråd med både länsstyrelsen och Energimyndigheten som båda anser att riksintresseområdet Moskogen borde vara större.

Ingen av myndigheterna motsäger detta. Men de ville inte tillmötesgå kommunen med någon ny karta.

– Det kan jag svara på direkt, vi har inte ändrat på några riksintressegränser. Ska vi göra ändringar vill vi hellre ha med 21 länsstyrelser att göra än flera hundra kommuner, säger Carl-Ivar Stahl på Energimyndigheten till LT.

Däremot är det helt okej för kommuner att tycka att ett riksintresseområde är för snävt avgränsat.

– Det har vi ingen synpunkt på, och det kan mycket väl vara så här, säger Stahl.

Det är dock ovanligt med sådana propåer från kommuner, säger Stahl. Om de får några brukar det vara tvärtom, att kommunen är bekymrad över för stora riksintresseområden som krockar med lokala intressen.

Mer läsning

Annons