Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vindkraftsamråd i Åre förlängs

/
  • Åres vindkraftsutredare Harry Westermark håller på tisdag kväll en stor vindkraftshearing i Undersåker.

Samrådstiden för Åre kommuns förslag till översiktsplan för vindkraft gick ut i slutet av mars och massor av åsikter kom in. Men slaget är inte över riktigt än. På tisdag hålls en hearing i ämnet. Då kan man tycka till igen.

Annons

– I princip förlängs samrådet, säger Harry Westermark, Åre kommuns speciella vindkraftsutredare.

Han ska leda vindkraftshearingen i Undersåker på tisdag kväll och han är redan lite nervös. Han vill ju att ”båda sidor” ska komma till tals så det är viktigt att inte bara en sida kommer till hearingen. Å andra sidan vill han inte heller att det ska urarta till pajkastning. Ett 25-tal har anmält sig men han vet redan att antalet deltagare blir åtminstone det dubbla.

Westermark är engagerad som få, både i vindkraft som sådan och i planen, som ska peka ut var vindkraft får och inte får byggas i Åre kommun. Men i samrådet får han ändå, i egenskap av planförfattare, utstå en hel del kritik för att vara vindkraftsfientlig. Själv tycker han mest synd om politikerna som ska besluta om planen när den är klar.

– Jag avundas dem inte den uppgiften, det är mycket rött på kartan, säger han.

Röda områden betyder att där ska ingen vindkraft vara i det planförslag som varit ute på samråd. När samrådstiden gick ut den 30 mars hade över 200 samrådssynpunkter kommit in.

De ska sammanställas och kommenteras i ett samrådsyttrande som Westermark sitter och skriver på.

Det är en jätteuppgift även om antalet, 200, är lite missvisande. En stor del, omkring 150 yttranden, är kopior av ett och samma brev. De har skickats in av medlemmarna i föreningen för vindkraft på Tångböleflätet som köpt andelar och står att förlora ekonomiskt, i likhet med Hushållningssällskapet och Fred Olsen på Middagsfjället, om nuvarande planförslag står fast.

– Räknar man unika synpunkter är antalet ett 70-tal, säger Westermark, som finner det positivt att så många intresserar sig.

Om synpunkterna kan han säga att myndigheter, som länsstyrelsen och energimyndigheten, är övervägande positiva till planens utformning. Den får till och med beröm, konstaterar han.

Detsamma gäller för naturvårds-, frilufts- och turismföretag som är antingen nöjda eller vill ha ännu mer förbudsområden.

Mest kritiska är vissa föreningar och intressegrupper, som LRF:s kommungrupp och Nätverket Centerpartister för mera vindkraft i Åre kommun. Båda anser att planförslaget tillåter på tok för lite vindkraft i kommunen.

Noterbart är att även kommunens miljöförvaltning ifrågasätter om planförslaget verkligen är förenligt med kommunens övriga ställningstaganden på miljöområdet, till Agenda 21 och Earth Charter.

Att ta ställning mot Middagsfjället och Tångböleflätet i det här läget var heller inte rätt, menar miljöchefen.

Så långt de skriftliga samrådsyttrandena. Men även det som sägs muntligt på hearingen på tisdag kommer att ges samma tyngd.

Mer läsning

Annons