Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill sänka politikerarvodena

/

Oppositionspartierna i Åre vill att även politikerna drar åt svångremmen och sänker sina arvoden till den nivå som gällde före valet 2010. Men bara allianspolitiker skulle drabbas.

Annons

Det är Miljöpartiets gruppledare Katrin Wissing och Andreas Sihvonen i Socialdemokraterna som skrivit en gemensam motion till kommunfullmäktige om den rådande politiska arvoderingen i Åre kommun.

Efter valet 2010, sedan den styrande borgerliga alliansen utökats från fyra till fem partier, infördes nya arvoderingsregler för nämndernas ledargrupper. I stället för en ordförande från majoriteten och en vice ordförande från oppositionen i varje nämnd blev de nu tre när en första vice ordförande från majoriteten lades till.

De nya vice-posterna skulle arvoderas till 10 procent (av kommunalrådets fulla lön). En 10-procentig tjänst motsvarar drygt 48 000 kronor per år och enligt motionärerna har detta i praktiken medfört ökade kostnader för Åre kommun med upp till 70 000 kronor per år.

Oppositionen tyckte att ökningen var godtagbar i början när många nya representanter skulle skolas in. Men nu borde inskolningen vara klar och därför anser oppositionen att det är dags att återgå till den förra ordningen.

På onsdag ska kommunstyrelsen ta ställning till motionen.

Mer läsning

Annons