Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi ska göra allt för att rädda hotellet”

/
  • Holländska ägaren Pieter Kat tyckte mötet gick bra och är glad över allt stöd. ”Men man kan aldrig veta vad folk egentligen tycker”, sade han.
  • Copperhillhotellet visade sig i sin 
          
allra vackraste vinterskrud på dagen för 
mötet med leverantörerna som har stora fordringar på lyxhotellet.
 
   Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Vd Peter Nilsson, vid datorn, tror att krisen är tillfällig och att hotellet kan överleva, om de får lite tid. Till vänster advokat Mikael Nyman.

I går mötte ledningen för storhotellet Copperhill Mountain Lodge leverantörerna och förklarade det ekonomiska läget. Det var ett lugnt möte där mottot var öppenhet.
– Vi har ingen dold agenda, vi ska göra allt för att rädda hotellet. Det här är min dröm, säger Pieter Kat, en av de holländska ägarna.

Annons

I går träffades parterna öga mot öga i en av hotellets konferenssalar. På plats var de holländska ägarna, Frans Scholtes och Pieter Kat, vd Peter Nilsson samt juridiska och ekonomiska rådgivare. Efter kaffe gav de sin bild av det ekonomiska och juridiska läget.

Hotellet är, som LT redan berättat, skyldig leverantörerna sammanlagt nära 80 miljoner kronor. De pengarna finns inte och därför har de begärt anstånd med betalningarna till den sista april i år.

Hotelledningen vill undvika ackordsuppgörelse, de vill hellre ge leverantörerna full betalning och försöker därför nå en uppgörelse om anstånd på frivillig väg. Men detta måste leverantörerna först godkänna och det var huvudsyftet med mötet.

Mötet var lugnt och sansat, ingen höjde rösten. Men det togs heller inga beslut – frågan om tidsfristen ställdes aldrig på sin spets, det blev varken handuppräckning eller omröstning.

I stället ombads de som inte kunde acceptera anståndet stanna kvar efter mötet eller ta kontakt på andra sätt.

Goda relationer med de nära 200 leverantörerna är avgörande för hotellets överlevnad. Det vet hotelledningen, utan deras godkännande kommer det inte att gå. De vill föra dialog och köra med helt öppna kort.

Pieter Kat är noga med att framhålla att det inte finns någon dold agenda – allt de vill är att hotellet ska överleva.

– Det här hotellet är ju en dröm för oss, säger Kat till LT.

Nu vill de bevara och realisera den drömmen, och behålla sin trovärdighet. Ett glädjeämne för dagen i går var artikeln i affärstidningen Dagens Industri där hotellet rankas bland de allra bästa i landet.

Den kunde inte ha kommit lägligare.

Känns det som mötet gick bra och att ni har mycket stöd?

– Ja det gör det. Men man vet ju aldrig riktigt vad folk tycker innerst inne, säger Kat.

Mer läsning

Annons