Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

– Vi har ingen aning om vilka de är

Polisen har inte gjort några framsteg i utredningen av den misstänkta våldtäkten av en 20-årig norsk kvinna i Åre på torsdagen. Man saknar fortfarande skäligen misstänkta.

– Men vi ger inte upp, vi jobbar vidare, säger närpolischef Eva Helin i Åre.

Annons

Under torsdagen hörde polisen ett 25-tal personer, däribland studenter som varit på samma elevresa som den norska kvinnan. På fredagen fortsatte arbetet med att höra personer som kan tänkas ha intressant information angående fallet.

Men inga direkta framsteg har gjorts och polisen går nu på nytt ut och vädjar till alla som befunnit sig i området runt Hotell Diplomat och Villa Tottebo i centrala Åre mellan 00.15 och 01:30 på torsdagsnatten att höra av sig.

– Det kan vara vad som helst, att man bara noterat några som varit i området här vid Dippan runt den här tiden. Vi söker alltså vittnen, allt av intresse. Folk kan tro att, äsch, det där är inget viktigt att berätta, men det kan vara små, små pusselbitar som blir en helhet för oss, säger Åres närpolischef Eva Helin.

Finns det risk att männen ni söker har varit i Åre under skidveckorna och nu rest från byn?

– Ja, ja, det gör det ju alltid. Det är ett ständigt problem för oss i Åre. Torsdag är bytesdag, så är det turister så åker de hem på torsdag, såvida de inte stannar en hel vecka.

Även kvinnan är tillbaka i Norge. Hon hördes först av polisen i Östersund tidigt torsdag morgon, efter undersökning på sjukhuset, och sedan igen i Åre på eftermiddagen. Sedan reste hon hem på polisens bekostnad då hon missat den gemensamma hemresan med skolkompisarna.

Enligt uppgift i norska Adresseavisens nätbilaga har kvinnan i förhör sagt att hon blev avvisad från Dippans nattklubb. När hon kom ut ensam på gården närmade sig två för henne okända män som tvingade in henne i ett soprum på baksidan. Enligt de signalement hon lämnat var den ene över 1,75 meter lång, med mörkt hår och mörka kläder. Hans jacka ska ha varit av goretex-liknande material. Den andre mannen kan ha varit ljushårig. Båda talade svenska.

Vilka de är har polisen ingen aning om.

– Vi har ingen skäligen misstänkt. Man vet inte om de är studenter, eller andra turister; de kan lika gärna vara bofasta också, säger Eva Helin.

I Åre sprider sig rädslan, inte minst bland nyanlända norska studenter som fått råd av sina ledare att vara försiktiga och inte gå ensamma. Bybor är arga och upprörda över att det händer i deras by.

Men Eva Helin säger att det tyvärr inte är så märkligt med tanke på hur Åre utvecklats.

– Det är ju inte Idre vi pratar om, det är ju skillnad på skidort och skidort. Jättemycket folk, jättemycket fest, jättemycket alkohol. Allting kan bli ett problem.

Under natten till fredag hade polisen åter patruller ute i Åre men natten var lugn. Och trots brist på framsteg fortsätter utredningen att prioriteras mycket högt.

– Vi ger ju inte upp, vi jobbar vidare öppet och brett och försöker få in så mycket tips som möjligt, iakttagelser från folk som varit i området, säger Eva Helin.

Mer läsning

Annons