Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Världscuptävlingar och lucia – nu börjar festen i Åre

/
  • Tobias Hellman gör sina första världscuptävlingar som ny VD för World Cup Åre AB. För Åre är det tävling nummer 81 och nummer 82.          Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • I tre veckor har vi lagt nät och gjort i ordning tävlingsarenan. Nu är vi klara, säger pistör Kenneth Norberg.Foto: Elisabet Rydell-Janson

I Åre laddas det för fullt inför helgens världscuptävlingar som sammanfaller med Åres stora öppningshelg med 54-timmars nonstopskidåkning, skidtest och naturligtvis – luciafirande.

I dag börjar festen.

Annons

Det filas och putsas och jobbas för fullt för att få de sista bitarna på plats. Både i tävlingsarenan, som vid det här laget breder ut sig som ett salsgolv, i byn och i mediacentret nere på Holiday Club.

Förberedelserna har pågått i över tre veckor. Nu är det bara timmar kvar och man skulle kunna tro att alla är jättetrötta.

I stället knastrar det av energi i luften. Inflyttad, tillrest, eller Årebo spelar ingen roll – alla älskar den här stunden när allting drar i gång. Och i år, när Åre för första gången har världscuptävlingar i december, är extra speciellt.

World Cup Åres nye VD Tobias Hellman står i målområdet och pratar i mobilen. Det är hans första världscuptävling som chef men han ser väldigt lugn och avspänd ut. Han fyrar iväg ett brett leende och säger:

– Åre har ju haft 80 tävlingar, men ingen har varit en förejultävling. De här blir den 81:a och 82:a, man vill ju visa upp hur trevligt och fint det är här.

För några veckor sedan var det svårt att känna någon känsla. Då, när det var varmt och mörkt och ingen snö, var det lätt att tvivla ibland.

– Men så kom kylan och då kom den där känslan tillbaka, säger Tobias, som bodde i 13 år i Åre-Östersundsområdet.

I dag bor han på Söder i Stockholm och trivs bra där också. Men det kan tänkas att det nya jobbet för honom närmare Åre, det beror lite på var bolaget ska ta vägen och hur bitarna faller på plats, säger han.

Tävlingsarenan ovanför oss ser perfekt ut, men hur tror han det blir med publik? Den här gången försöker man verkligen locka hit folk; det är inte bara fritt inträde utan alla som kommer och ser tävlingarna på plats får ett gratis liftkort för en dag.

Tobias Hellman hoppas många kommer, publik är jätteviktigt, men han tycker inte man ska bli för ivrig med att bygga upp förväntningar.

– 20 000 kom till skidskyttet i Östersund. Får vi 5000 så är det fantastiskt. Vi har gjort det vi kunnat och så är det ju skidtest och julmarknad och vi hoppas att det ger en bra draghjälp.

Det har blivit mörkt och pistörerna börjar komma ner från berget. Kennet Norberg, med skidor på fötterna och snöborren över axeln, ser nöjd ut.

– Vi har lagt nät och gjort i ordning arenan i tre veckor, nu är det klart, säger han.

Mer läsning

Annons