Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utomhuspedagoger fick följa i pilgrimers spår

/
  • Praktikveckan var ganska tuff men lördagens avslutande pilgrimsvandring var mest för nöjes skull, det fanns tid för en brottningsmatch i snön.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Inte så pjåkigt för ett klassrum! Ristafallet i vinterskrud imponerade på den unga läraren från Kina, som deltog i praktikveckan.
  • Nhu Nguyen, högstadielärare från södra Vietnam, var flitig med kameran och dokumenterade Ristafallet från alla möjliga vinklar.
  • Axel Larsson agerade guide och berättade om St Olov.
  • Yiota Konstantino, från Nicosia på Cypern, är beredd att bana väg för utomhuspedagogiken i sitt hemland. Men vi behöver bli fler, säger hon.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Undervisning utomhus är inget konstigt här, men väldigt exotiskt i många andra länder. För den internationella grupp lärare och guider som praktiserade utomhuspedagogik på Hållands folkhögskola förra veckan väntar därför ett stort pionjärarbete på hemmaplan.

Annons

– Vi behöver bli fler, säger Yiota Konstantino, lärare från Nicosia på Cypern, ett land där begreppet utomhuspedagogik är nästan okänt. Naturupplevelser där är för turister, berättar Yiota, och för att få utbildningsväsendet att börja släppa in Cyperns fantastiska natur i undervisningen krävs engagemang från många fler. Budskapet om hur naturen kan användas i utbildningssyfte måste spridas.

– Sverige ses som ett föregångsland på det här området, säger hon.

Men intresset gror på Cypern och de fem cypriotiska lärarna bildar största gruppen i den masterutbildning i miljö- och utomhuspedagogik vid Linköpings universitet som deltog i praktikveckan på Hållands folkhögskola. De och övriga elever från Vietnam, Taiwan, Kina, Ukraina, Tjeckien, Kanada och Italien har omhändertagits av Axel Larsson och Elin Jonsson, som haft praktikveckan som projekt i sin egen undervisning på fjäll- och friluftslinjen på folkhögskolan.

Elin berättar att de flesta i gruppen först var väldigt osäkra och rädda när de kom i måndags. De saknade all form av utomhuserfarenhet, flera hade knappt sett snö förut och nu skulle de sova utomhus. Skulle de inte frysa ihjäl?

– Det är faktiskt ett under att de har sovit i bivack! säger Elin Jonsson.

Men under veckan har de vuxit ofantligt och inte backat för något. Förutom bivackäventyret på Ottfjället har de bland annat åkt skidor i Rödkullen och besökt Njarka sameläger. I lördags morse var det utvärdering. Sedan var det dags för den sista utflykten tillsammans, där också LT deltog: en promenad längs pilgrimsleden till Ristafallet, där de ska grilla korv.

Entusiasmen i den övervägande kvinnliga gruppen är inte att ta miste på. Det är ett evigt klickande med digitalkameror hela vägen och total uppmärksamhet när Axel Larsson agerar guide. Veckan har svetsat samman gruppen och det förestående avskedstagandet kommer att bli vemodigt för alla parter. För som Axel anförtror LT:

– Man ser dem ju mer som vänner nu än elever.

Mer läsning

Annons