Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga entreprenörer på kollo ska utveckla Åre

/
  • Barnen på kollot är handplockade och mycket motiverade. Ali Hammoude och Patrick Andersson, etta och trea från vänster, är båda från Malmö. Ida Samuelsson och Jonas Persson kommer från Östersund. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Fjorton högstadieelever från Östersund och Malmö är just nu på entreprenörskollo i Åre. Deras uppgift: att utforma idéer hur Åre kan få fler gäster – och samtidigt bli miljövänligare.

Annons

De kom till Åre i onsdags och flyttade in i Björnenhuset i Årebjörnen, där ena huvudsponsorn, Skistar, erbjuder boende. I fredags stod skidåkning på programmet och LT träffade eleverna på Olympiaplatån där de samlats för lunch i backrestaurangen.

Det är stora kontraster i gruppen: sju mer eller mindra fjällvana Östersundsbarn mot lika många väldigt fjällovana Malmöbarn –några har aldrig sett snö, än mindre stått på skidor.

Men de har en sak gemensamt:

– De känner sig verkligen utvalda, säger Nina Magnusson, en av de vuxna kolloledarna.

Utvalda är precis vad de är, handplockade för visade framfötter i ämnet entreprenörskap.

Nu får de också lära sig ta egna beslut, om matlagning, inköp och dagliga rutiner. Det är bra för självkänslan och att bygga upp den är en viktig del av lägret.

– Vi är två grupper som lagar mat varannan dag, berättar Östersundstjejen Ida Samuelsson.

Jonas Persson, också från Östersund, fyller i att klockan halv tolv ska det vara släckt och tyst på rummet.

Eftersom de tycker de fått mycket av Åre och Skistar ville de ge något tillbaka. Därför är huvuduppgiften att locka fler till Åre och samtidigt göra Åre miljövänligare. Kring detta tema har de bildat tre arbetsgrupper:

Jonas grupp gör en informationsfilm om Åre:

– Det ska bli snuttar med skidor, bad, bowling. Vi filmar också lördagens Skjutskjut, berättar Jonas.

Ali Hammoudes och Patrick Anderssons grupp ska göra affischer och planscher om paketresor till Åre med tåg och skicka till skolor i Malmö.

Idas grupp gör en målarbok för barn, med skidgrejor som motiv.

– Den ska delas ut på restauranger, säger Ida.

Så hur gillar de Åre?

– Stort, säger Jonas som åkte sittlift för första gången i torsdags.

– Fint, säger Patrick, men också lite konstigt. Folk går inne i byn med skidor och pjäxor och snowboards, det är lite konstigt.

Mer läsning

Annons