Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydligare ordningsregler i Åre

/

Skärpta regler mot okopplade hundar och drickande på offentlig plats ingår när Åres kommunstyrelse för första gången på 19 år ser över kommunens ordningsföreskrifter.

Annons
Nuvarande ordningsstadga för Åre kommun är daterad november 1999 och har inte ändrats sedan dess. Men efter önskemål från flera håll om ändringar och skärpningar har kommunledningen nu sett över stadgan och tagit fram ett reviderat förslag som kommunstyrelsen ska ta ställning till.
En het fråga – i synnerhet i Åre by – är okopplade hundar och polisen får många påringningar från personer som drabbats på olika vis när hundägare inte kopplat sina hundar. Därför efterfrågar polisen ett förtydligande av stadgan så att det klarare framgår att okopplade hundar bara får förekomma på icke offentlig plats.
Polisen vill även ha skärpning av stadgan angående var man får dricka alkohol. Kommunledningen vill inte helt gå polisen tillmötes och införa förbud i samtliga byar i kommunen utan föreslår en kompromiss där nuvarande förbudsområden i Åre och Järpen utvidgas.
En annan ändring är att certifierade service- och signalhundar jämställs med ledarhundar för synskadade. På Skistars begäran ska cykellederna på Åreskutan under barmarkssäsong får samma status som offentligt plats som pister och liftgator på vintern.
På tisdag ska kommunstyrelsen besluta om de nya ordningsföreskrifterna.

Mer läsning

Annons