Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuffa sparkrav väntar för Åre

Befolkningsökningen kom av sig och budgetberäkningarna sprack – nu väntar bistra tider för Åre kommun, som måste minska kostnaderna drastiskt – 10 miljoner kronor i år och 20 nästa år – för att klara balanskravet.

Annons

Det är dystra besked i handlingarna inför torsdagens kommunstyrelsemöte i Järpen. Tidigare budgetberäkningar håller inte alls. Resultatet för 2009 väntas nu bli 10 miljoner kronor sämre än beräknat.

För år 2010 saknas det 20 miljoner kronor för att komma i balans. Två huvudfaktorer pekas ut:

befolkningsminskning – efter år av stadig uppgång har antalet invånare i Åre kommun i år minskat med 90 personer.

kraftigt minskade skatteintäkter – prognosen visar nu att Åre kommun får 28 miljoner kronor lägre intäkter för skatter och bidrag under 2010 och 40 miljoner lägre för 2011.

Kommunledningen var visserligen förberedd på lägre skatteintäkter men att de skulle minska så här drastiskt kom som en chock.

Slutsatsen som kommunledningen drar är att ett kraftfullt åtgärdsprogram måste sättas in omedelbart. Man måste minska ner sina kostnader med närmare 30 miljoner kronor – 10 redan i år, 20 nästa år – för att klara en ekonomi i balans. Därför har varje nämnd fått i uppdrag att ta fram två olika besparingsförslag: ett där man skär ner fem procent och ett där man skär tio procent.

”Det kommer att krävas både osthyvel- och tårtbitsprincipen”, resonerar kommunchef Gunnar Hedberg i sin tjänsteskrivelse, där han också konstaterar att tidigare beräkningar varit alldeles för optimistiska.

Exempelvis hade man räknat med en befolkningsökning på 50 personer istället för en nedgång på 90. Inflyttning ger pengar och enligt den måttstock kommunen använt sig av ger 25 nyinflyttade omkring en miljon kronor i skatteintäkter. I det föreslagna åtgärdsprogrammet som kommunstyrelsen nu ska ta ställning till ingår total återhållsamhet på alla områden.

Nya kostnader ska prövas extra noggrant och ”farfarsmodellen” tillämpas i ekonomiska beslut, det vill säga att besluten flyttas upp till en högre chef.

Så långt möjligt ska nyanställningar och vikarier undvikas och utbildningar skjutas upp. Det blir också bidragsstopp till organisationer.

Mer läsning

Annons