Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuff utmaning väntar Carlgren i Åre

När energi- och miljöministrarna möts i Åre är det EU:s sista träning inför det stora klimatslutspelet – med VM-final i Köpenhamn i december. För Sveriges miljöminister Andreas Carlgren återstår ännu att lyckas få laget på fötter.

Annons

EU-mötet i Åre kommer inte att bli en plattform för drastiska utspel i klimatförhandlingarna. Miljöminister Andreas Carlgren avfärdar helt miljöorganisationernas uppmaningar om att EU måste våga gå före de andra i-länderna och börja prata pengar, det vill säga nämna vilka summor som i-länderna är beredda att hjälpa den fattiga världen med i kampen om klimatet.
– Det är inte så att jag är emot att vi ska prata summor. Men det som u-länderna säger till oss, de seriösa som inte bara vill vara jobbiga, är att vi måste berätta om hur ska vi få fram pengarna och hur vi ska bygga upp systemet så det blir långsiktigt. I slutskedet kommer det här naturligtvis att handla om pengar. No money, no deal. Det är jag helt övertygad om. Men det är inte det som blockerar det här i dag, säger Carlgren.
Toppolitisk fråga
Å andra sidan finns det de som anser att miljöministrarnas möte i Åre inte är särskilt viktigt. Klimatförhandlingarna har redan flyttats upp på de mycket större och mäktigare skrivborden inne hos stats- och regeringscheferna.
Men Andreas Carlgren avfärdar resonemanget helt.
– Nejnejnejnej. Intentionen är att miljöministrarna ska klara att lösa den här frågan. Men vi kommer behöva stats- och regeringscheferna, det här är en toppolitisk fråga.
Så Åre är ett viktigt möte på EU:s väg mot Köpenhamn. Men det börjar bli bråttom för Andreas Carlgren, lagkapten i egenskap av att Sverige är EU-ordförande, att få ordning på laguppställningen. 27 länder ska övertygas om att gasa på, inte spjärna emot, i de globala förhandlingarna.
– Vi har ju ett antal övertygade medlemsländer med oss. Sedan har vi en stor grupp som är mer ljumma, men som ändå går att vinna över. Sedan har vi några som är ett aktivt motståndsnäste, säger han.
Framgångsrikt möte
Hur det än går i Åre med att övertyga till exempel Italien och Polen, två tunga spelare i motståndsnästet, om att sluta upp, kommer mötet att betecknas som framgångsrikt vid den avslutande presskonferensen på lördag.
– Det kan du vara säker på att jag kommer att säga, säger Andreas Carlgren och fortsätter:
– När jag kliver ut där på lördag kommer jag ju inte att ha ett färdigt mandat från EU. Men har jag lyckats väl, då har jag fått alla miljöministrar att ändå inse vad som krävs under hösten för att lyckas, samt fått deras politiska vilja att ställa upp och lösa det.
Motståndarna inom EU anser att klimatåtgärderna kommer att kosta för mycket. Sverige anser att det i själva verket är tvärtom och satsar hårt på att lansera begreppet ekoeffektiv ekonomi. Beväpnat med en rapport från Stockholm Environment Institute ska Sverige sälja in ekoeffektiviteten vid inte mindre än fyra av de elva ministermötena under ordförandehalvåret.
– Många regeringar står inför uppgiften att sanera sina statsfinanser. Vi vill att de ska ta chansen att göra en grön skatteväxling. Vi gör ekoeffektivitet till en huvudfråga för att Europas regeringar ska se att man kan använda ekonomi som ett huvudargument för klimatet, säger Andreas Carlgren.

Mer läsning

Annons