Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre åtalas för stor kopparstöld

I dag åtalas tre män misstänkta för den stora kopparstölden i Brattland, Åre i december 2008. Ytterligare två män åtalas för häleri.

Annons

Tre män åtalas för kopparstölden i Brattland just före jul förra året. De tre männen som samtliga är hemmahörande i mellersta delen av Sverige är misstänkta för att ha stulit 35 trummor med 17430 kilo kopparkabel från ett företag i Brattland. Vid samma tillfälle stal de tre männen också åtta lastbilsdäck, en planeringsskopa, en vikplog och en dieselgenerator. Åklagaren bedömer att gärningen är grov då de tre männen stulit saker av ett betydande värde.
Som bevisning mot männen används bland annat telefonlistor som knyter ihop de tre, dessutom har polisen bandat ett telefonsamtal där två männen pratar om kilopriset på koppar och diskuterar att vinsten skulle delas på tre.
I samband med kopparstölden stal två av männen en lätt lastbil från samma företag som blev av med det andra godset. Även i det här fallet används inspelningar av telefonsamtal mellan männen som bevisning.
De tre männen har också stulit flera bilar under förberedelserna för stölden. Bilarna har använts av de misstänkta för att kunna transportera sig till Åre och för att kunna få mig sig den stora mängden stöldgods därifrån.
Förutom de tre män som åtalas för stölderna åtalas två män för grovt häleri. En av de två är misstänkt för att ha köpt kopparkabeln trots att han borde ha begripit att den var stulen. Den andre mannen är misstänkt för att ha tagit emot partiet med koppar, klippt upp kopparkabeln och sålt kopparen vidare trots att han borde ha förstått att det rörde sig om stulen koppar.
Vidareförsäljningen av kopparen inbringade 330 847 kronor till männen.

Mer läsning

Annons