Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillverkningsindustrin ser ljuset i tunneln

/
  • Nils-Åke Hallström är vd för Hallströms verkstäder i Nälden, som varslade drygt 15 personer när krisen slog till.Foto: Hans-Råger Bergström

– Det känns som om det är på väg åt rätt håll nu, så sammanfattar NordLocks vd Kurt Persson i Mattmar konjunkturläget.

Annons

Tidigare i veckan presenterade Svenskt näringsliv en rapport över hur företagarna i länet ser på konjunkturen, och där märkts nu en positiv anda. Tillverkningsindustrin drabbades snabbt och hårt när lågkonjunkturen slog till förra året.

– Vi var uppe på väldigt bra volymer förra året och nedgången gick väldigt snabbt, på bara 3-4 månader, säger Nils-Åke Hallström, vd för Hallströms verkstäder i Nälden där de svetsar och bearbetar olika metaller för byggbranschen.

På ett år har de tappat 15–20 procent i omsättning och under vintern fick företaget anpassa kostymen och mellan 15–20 personer varslades. Men många av dem jobbar återigen inom företaget, som i dag har 115 anställda.

– Vi är nu cirka 10 procent under den bemanning vi hade för ett år sedan, säger Nils-Åke Hallström

Även NordLock i Mattmar där de tillverkar och utvecklar brickor för låssystem med hög säkerhet har sagt upp personal. I vintras fick 26 personer gå från företaget.

– Flera av dem var visstidsanställda eftersom vi då var lite för många, så totalt var det 15 personer som fick gå. I dag är vi 65 personer här, säger vd:n Kurt Persson.

NordLocks produkter går till 80 procent på export. Och nu märker Kurt Persson en försiktig optimism på marknaden.

– Trenden är stigande, även om den är väldigt svag. Många är nog väldigt avvaktande nu och smyger igång försiktigt, säger han och menar att nog är rädda för att marknaden kan störtdyka på nytt.

Även Nils-Åke Hallström märker att marknaden har stabiliserats.

– Nedgången har stannat upp, vi ser att det är på väg svagt uppåt och jag är inte orolig. Men jag tror att det kommer ta 2–3 år innan vi är tillbaka på de volymer vi var på innan nedgången, säger han.

Mer läsning

Annons