Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tegefjällplan står fast

/
  • Åre kommun känner inte för att ändra i sina gamla detaljplaner – även fast det inte gick rätt till när den togs 1976.Arkivbild

En detaljplan från 1976 i Tegefjäll skär rakt igenom en fastighetsägares tomt och gör hennes bostadshus planvidrigt. Hon vill få planen upphävd men kommunstyrelsen säger nej. Även om kommunen gjorde fel 1976 är det inte skäl nog att upphäva planen, anser de.

Annons

Ärendet är komplext men i korthet antog Åre kommun 1976 en detaljplan i Tegefjäll. Planen skar över en granntomt och fick till följd att bostadshuset på den tomten blev planvidrigt.

Dåvarande ägarinnan försökte protestera, men inte i tid, hävdar kommunen, som därför inte brydde sig om att svara henne. Nu är hon avliden.

I dag ägs tomten av Lena Kagart-Andersson. Hon vill få ordning och reda på planerna och i januari 2008 lämnade hon in en ansökan om att få detaljplanen upphävd.

Planen från 1976 medför flera, hittills outnyttjade, byggrätter för ägaren av grannfastigheten, byggbolaget Skanska.

Upphävs däremot planen tappar Skanska tre byggrätter.

Samtidigt pågår inom miljö-, bygg- och räddningsnämnden arbete med en ny plan för just det området.

Ett planförslag upprättades i december 2008 och var ute på samråd under januari-februari. Synpunkterna har sammanställts i ett särskilt utlåtande som kommunstyrelsen i går tog upp som ett informationsärende.

Lena Kagart-Andersson kallar den nya planen ”ett oacceptabelt gynnande av en markägande exploatör som vilat på hanen i 32 år.”

Hon påpekar vidare att Skanska vill bygga fem hus med 10 lägenheter på sin mark men behöver ta till 750 kvadratmeter av grannens mindre tomt för väg och ledningar.

”Det är en säregen och oacceptabel lösning”, skriver Kagart-Andersson, som istället föreslår att tillfartsvägen byggs öster om Skanskas mark.

Kommunstyrelsen valde i går att inte upphäva den gamla planen. Att det inte gick rätt till när den togs 1976 är inte skäl nog att ändra på planen i dag, menar Daniel Danielsson, c.

– Det kändes som det inte är hållbart att ta ett annat beslut, säger han.

Mer läsning

Annons