Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tåssåsens sameby vill skjuta vargar

/

Tåssåsens sameby har ansökt om att få skjuta två vargar som rör sig i området kring Håckrenmagasinet. Hittills har en vargriven ren påträffats men samebyns ordförande Nicklas Johansson tror det finns många fler.

Annons

Om det rör sig om ett vargpar är inte känt än men vargförekomsten i samebyns åretruntmarker är bekräftad vilket för samebyn är mycket oroande.

De har ansökt till Länsstyrelsen om att få skjuta vargarna. Ärendet går nu vidare till Naturvårdsverket, som beslutar i frågan.

Tåssåsens sameby har ett högt rovdjurstryck också i övrigt och har även ansökt om att få skjuta tio lodjur och fyra järvar. Nicklas Johansson tycker inte det är mycket med tanke på hur många rovdjur som finns inom samebyns område. Tio föryngringar av lo konstaterades under senaste inventeringen vilket motsvarar ett 60-tal lodjur. Järv har också ökat starkt.

När besluten kommer att tas på Naturvårdsverket har Johansson ingen aning om. Just nu är det väntetid. Det går inte spåra några rovdjur på barmark och att hitta renkadaver är mycket svårt.

– Vi kan inte göra någonting förrän det finns snö, säger Nicklas Johansson.

Vad är viktigast för er, att få skjuta vargarna eller lodjuren och järvarna?

– Vargarna, säger NIcklas Johansson utan en sekunds tvekan. Han tillägger:

– Det går inte bedriva rennäring med vargar i området.

Mer läsning

Annons