Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svininfluensan har kommit till Åre gymnasieskola

/
  • Skolhälsovårdschef Agneta Lund Kristiansen, gymnasiechef Fredrik Bergh och elevhemssamordnare Angelica Faktus är mycket måna om att inte skrämma upp folk efter svininfluensafallet. Skolledningen följer noga Socialstyrelsens direktiv och försöker informera så korrekt som möjligt.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Det konstaterade influensafallet tycks inte ha påverkat stämningen, vare sig på Racklöfska eller Åre gymnasieskola. Där var det i går hur lugnt som helst.

Svininfluensan har kommit till Åre gymnasieskola i Järpen där en elev insjuknat i vad som bekräftats vara den nya influensan A (H1N1). Fem andra har testats och alla elever har fått med sig ett brev hem där skolledningen informerar om situationen.

– Vad jag vet så är det ingen som är allvarligt sjuk, säger Åres gymnasiechef Fredrik Bergh.

Annons

På Åre gymnasieskola är stämningen lugn. Det sista skolledningen vill är att skrämma upp folk och skapa panik.

– Vi försöker gå ut med relevant information utan att skruva upp det, säger Fredrik Bergh.

Han kan inte uttala sig om sjukdomsförlopp eller det aktuella fall som nu rapporteras. Men såvitt han förstår har ingen blivit allvarligt sjuk. Att det är så bekräftas även av primärvårdschef Alf Lerner. Den elev som insjuknade – och blev länets fjärde fall av konstaterat A (H1N1)-virus – är för övrigt redan frisk.

– Han var aldrig allvarligt sjuk, säger Lerner.

Det är också det vanliga förloppet för unga friska personer, menar Lerner. Efter tre-fyra dagar är man på benen igen. Han tillägger att ytterligare fem misstänkta fall har testats. Provsvaren kommer sent i dag (läs i går) eller på måndag.

Fredrik Bergh säger att skolan har informerat generellt om svininfluensan sedan skolstarten. Men de senaste dagarna har eleverna genom sina mentorer fått ett brev med kompletterande information. Där står det att Åre gymnasieskola ”nu fått personer som insjuknat i den nya influensan”.

Brevet räknar upp symptomen, vilka grundläggande hygienregler som gäller för att minska smittspridning – som att tvätta händerna, nysa i armhålan och stanna hemma om man är sjuk – och ger nummer att ringa om man känner sig sjuk.

Agneta Lund Kristiansen är expert och chef för hela skolhälsovården i Åre kommun. Hon säger att skolan noga följer Socialstyrelsens direktiv och arbetar i nära samarbete med Alf Lerner.

Brevet har såvitt hon vet inte resulterat några speciella reaktioner. Det har inte kommit in en massa oroliga samtal från föräldrar. Folk verkar ta det hela med lugn.

Det är heller inte aktuellt att sätta in några ytterligare åtgärder. Handsprit har diskuterats men rådet från Alf Lerner är att fortsätta rekommendera handtvätt ofta, med tvål och vatten.

– Det finns ändå inget som ersätter det, menar hon.

Mer läsning

Annons