Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrande politiker i Åre: Lagen om valfrihet inom vården är bra

Åre kommuns utredning om LOV, lagen om valfrihet inom vården, visar på få eller inga negativa konsekvenser om systemet införs. Däremot kan det bli kännbart när upp till nio årsarbeten försvinner inom hemvården.

Annons

Den styrande alliansen är för den nya lagen om valfrihetssystem, LOV, och ville redan vid förra kommunstyrelsemötet den 15 september fatta beslut om att införa systemet i Åre kommun. Ett positivt beslut hade då redan tagits i socialnämnden.

Men i kommunstyrelsen satte den betydligt mer tveksamma oppositionen ner foten.

– De hade inte ens läst utredningen men ville klubba igenom det ändå, sade oppositionsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) till LT efter det mötet.

Oppositionen krävde återremiss och beslutet sköts upp samtidigt som socialnämnden fick i uppdrag att särskilt undersöka hur LOV skulle fungera i kommunens glesaste områden.

Nu är ärendet åter på dagordningen när kommunstyrelsens och kommunfullmäktige träffas extra möte på onsdag. Och denna gång finns utredningen med.

En grupp tjänstemän inom hemvården har suttit med i utredningen, som tittar på konsekvenserna om LOV införs.

Förutom städ, tvätt och inköp anser de att även ledsagning och promenader skulle kunna ingå i ett valfrihetssystem, och det bör utredas närmare. Däremot ska måltidsleveranser inte ingå, eftersom det inte borde spela någon roll vem som levererar maten bara den är god.

Gruppen vill inte ha kommunen med bland de utförare som brukarna får välja eftersom det skulle försvåra för andra utförare att etablera sig.

Sammanfattningsvis ser de inga negativa konsekvenser av att införa valfrihetssystem.

Men de anser att den mest kännbara följden är att 6-9 årsarbetare försvinner, beroende på vilka tjänster som ska ingå.

På den positiva sidan nämns att kommunen kan satsa på omvårdnad och att det blir lättare att rekrytera omvårdspersonal när uppgifter som städ och tvätt försvinner ur arbetsbeskrivningarna.

Mer läsning

Annons