Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stugbyn vill inte förknippas med Storvallens fjällcenter

/
  • Storvallens Fjällcenter med annexet, numera bostadsrättsförening, till höger. Bakom hotellet ligger stugbyn med de 32 lägenheterna. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Stugbyn i Storvallen har inte längre något att göra med Storvallens Fjällcenter utanför Storlien, än mindre vill de förknippas med centret. Det vill inte heller den tidigare svenska delägaren. Anledning? För mycket ”rot”.

Annons

Det har många reaktioner på våra artiklar om Storvallens Fjällcenter utanför Storlien, hotellet som nyöppnade vid nyår utan vare sig alkoholtillstånd eller livsmedelsgodkännande. Bland annat har tidigare samarbetspartners och delägare hört av sig och begärt förtydliganden.

De vill inte förknippas med bolaget som för närvarande driver centret.

– Vi vill inte ha något med dem att göra, säger Alberto Åberg, ordförande i samfällighetsföreningen för stugbyn med totalt 32 lägenheter bakom hotellet.

I artiklarna hävdades att stugorna tillhör anläggningen. Så var det förr, men lägenheterna renoverades och såldes ut till privatpersoner för några år sedan. Även lägenheterna i annexet såldes ut och är i dag bostadsrättsförening.

– Den 14 december 2007 lade vi in hos Lantmäteriet om att bli en egen samfällighet utanför hotellet, säger Alberto Åberg.

Tanken var att hotellet skulle fortsätta förmedla uthyrning av stugorna åt de nya ägarna, men enligt Åberg blev det ingen ordning på vare sig förmedling eller räkenskaper. Men droppen var, enligt Åberg, när hotellet klippte av både vatten och tv-signal till lägenheterna.

– Nu har vi kopplat på eget vatten ifrån Åre kommun och håller på att bygga egen parabolanläggning för alla lägenheter, säger Åberg.

I en artikel uppgav vi att Storvallen Resort AB, det förra driftbolaget, stängde hotellet våren 2008 på grund av dålig ekonomi. Men Stefan Nerpin, som genom sitt bolag Hotell Älgen AB ägde en tredjedel av Storvallen Resort, håller inte med om det. Han menar att rörelsen gick runt – om än med liten marginal.

Bolaget var enligt Nerpin inte alls konkursmässigt, men problemet var att de norska delägare som äger hotellfastigheten inte ville göra nödvändigt underhåll i köks- och frysutrymmen.

– Det var en omöjlig situation för oss att jobba i den miljön. Det var för mycket rot, om man ska ta det på norska. Det är för rörigt kring det där fastighetsbolaget, säger Nerpin, som klev av och sålde sin tredjedel i bolaget till övriga delägare.

Bolaget Storvallen Resort gick senare i konkurs. Vid nyår nyöppnades Storvallen Fjällcenter med fastighetsägarna vid rodret. I fredags fick de ett muntligt livsmedelsgodkännande av Åre kommun.

De saknar fortfarande alkoholtillstånd.

Mer läsning

Annons