Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Strömmen stängdes av på Folkets hus

/
  • Folkets hus i Mörsil balanserar på ruinens brant. Huset är stängt sedan Jämtkraft stängt av el och värme på grund av obetalda räkningar. Ändå har ledningen inte gett upp utan kämpar för att lösa finansieringen.Foto: Elisabet Rydell-Janson

I många år har Folkets hus i Mörsil kämpat för att få ekonomin att gå ihop. Men nu har man nått vägs ände. I förrgår stängde Jämtkraft av strömmen för obetalda räkningar och den enda hyresgästen måste flytta. Ändå har ledningen inte gett upp. Allt ska göras för att lösa problemen.

Annons

Jim Lydås var tidigare ordförande i Byggnadsföreningen Folkets Hus i Mörsil UPA som ägarföreningen heter. För en tid sedan överlämnade han klubban till en efterträdare, men det är ändå honom alla hänvisar till när LT ringer och frågar om läget.

– Det är han som har koll, säger suppleant John Erik Sjölander, som själv beskriver Folkets hus som ett viktigt stycke Mörsilhistoria, sprunget ur industriepoken i Äggfors.

Sjölander, som är socialdemokratisk politiker, tycker det vore djupt tragiskt om Folkets hus går i graven. Men han är inte så insatt i detaljfakta utan vill att vi ställer frågorna till Jim Lydås.

Lydås berättar öppet och utan krusiduller hur det ligger till. Mörsils Folkets hus har balanserat på ruinens brant en längre tid. Trots stora ideella insatser har de inte fått tillräcklig snurr på verksamheten för att kunna betala de tuffa driftskostnaderna på 10 000 kronor i månaden.

Det går helt enkelt inte ihop.

Skulderna består främst av VA-kostnader till Åre kommun, som de i viss mån bestrider, och kostnader för el och fjärrvärme till Jämtkraft. Det var Jämtkrafts räkningar som blev strået, så att säga.

En räkning på 44 000 kronor har gått till inkasso och den totala skulden är nu uppe i nästan det dubbla, 72 000 kronor. I onsdags stängde Jämtkraft av servicen.

Därmed kunde inte heller den ende hyresgästen bo kvar. Han var förvarnad sedan länge att detta kunde ske, men för Jim Lydås kändes det ändå bedrövligt.

– Han trivdes ju här och vill gärna komma tillbaka, säger Lydås, som absolut inte gett upp hoppet om att kunna lösa problemen och fortsatta verksamheten. I synnerhet vill han få igång det planerade ungdomscaféet med aktiviteter för Mörsils unga, vilket skulle öppna en möjlighet till viss finansiering från kultur- och fritidsnämnden. Tre ungdomar sitter numera med i föreningens styrelse.

– Och det är ungdomar som vill göra något, säger Jim Lydås.

Han räknar upp en rad andra möjligheter. Bland annat har han pratat med kommunchefen och hoppas få det årliga aktivitetsbidraget på runt 25 000 kronor utbetalat tidigare.

Han har också startat en grupp på Facebook och hoppas att många av hans vänner där ska bidra med kanske en hundring var.

Men ge upp, det alternativet finns inte, enligt Jim Lydås.

– Nej jag vill kunna gå genom byn med huvudet högt, säger Jim Lydås.

Mer läsning

Annons