Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stråkarnas dag – och Gunnels

/
  • Gunnel Lundholm inledde konserten på Järpenbion med några av sina yngre stråkelever från Åre kulturskola. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Violinisten Fredrik Syberg och operasångare Martin Lögdström är Gunnel Lundholms toppelever. De har båda lysande karriärer framför sig.
  • Violinisten Fredrik Syberg – Gunnel Lundholms kanske mest lysande elev – gav en underbar version av Meditation de Thais av Massenet.
  • Gunnel Lundholm och Martin Lögdström, en av hennes toppelever som i dag är operasångare.

De har alla haft Gunnel Lundholm som lärare. I lördags träffades stråkelever från 20 år tillbaka och bjöd på underbar musik under ledning av sin musiklärare, som nu går i pension. Det blev en verklig Stråkarnas dag.

Annons

Åres kulturskola går från klarhet till klarhet den här våren. Förra veckan sågs musikalen Burning Ambition av cirka 1 500 personer.

I lördags var Järpenbion fylld till bristningsgränsen för Stråkarnas dag.

Och vilken dag det blev: från de allra minsta stråkeleverna som fortfarande lär sig grunderna till Gunnels olika orkestrar genom åren: Fjällstråket, Svänggänget, Åretrion, till de verkliga guldgossarna från Åre: violinisten Fredrik Syberg och operasångare Martin Lögdström, båda med lysande proffskarriärer framför sig.

Som om inte det var nog kom en hel busslast norska spelmän från Verdals juniororkesterförening, ledda av far och son, storspelmännen Geir Egil Larsen och Gjermund Larsen.

På några timmar återupplivades 30 års stråkhistoria och tidvis var det så trångt på scenen att man undrade hur de kunde röra armarna.

Svänggänget hade inte träffats och spelat tillsammans på tio år och dagen innan hade de tränat i timmar. Nu lät det som de aldrig varit i från varandra och de bjöd på en mycket omväxlande show med allt från klassiskt, till Abba.

Att det inte är någon fara med återväxten inom spelmanstraditionen i Norge var uppenbart efter Verdalsjuniorernas framträdande. De spelar helt enkelt otroligt bra, hur unga de än är.

Norrmännen hade också med sig gåvor och avtackade Gunnel Lundholm för allt samarbete genom åren, som de varmt värderar. Att Gjermund Larsen, som är en storstjärna inom sitt gebit, avbokade andra engagemang för att kunna komma i lördags ger en vink om hur mycket.

Gunnel Lundholm har som sagt format många barn till skickliga musiker genom åren, inklusive egna sonen Carl Gustaf, som bjöd på klockrent trumpetsolo.

LT:s utsände ger sig inte ens på att försöka finna ord för att beskriva barytonsångare Martin Lögdströms framförande av Händels Why do the Nation. Det räcker att säga att publiken var hänförd.

När Fredrik Syberg spelade Meditation från Thais av Massenet var det så vackert att det tog tag i själen. Sedan var det slut.

– Jag vill att ni ska gå hem med det här i öronen, därför spelar vi inget mer, sade Gunnel Lundholm till publiken.

Det var ett vist beslut.

Mer läsning

Annons