Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort missnöje över skolförslag i Järpen

/
  • Minst 250 personer kom till mötet i Åre gymnasieskolas aula. Och missnöjet med skolförslaget var stort bland de många åhörarna.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson

De 200 stolarna i aulan räckte inte långt när politikerna kom till bymötet i Järpen i går för att svara på Järpenbornas frågor om nedläggningen av Racklöfskas högstadium. Deras svar räckte inte heller.
- Det känns som ni har låst fast er, sade en besviken Järpenbo.

Annons
Åres kommunledning med kommunalrådet Eva Hellstrand, c, i spetsen gjorde sitt bästa för att förklara för de cirka 250 samlade att de i sitt sparförslag försökt se på helheten, inte bara för Järpen utan för hela kommunen, och hellre ville spara på lokaler än på kvalitet i skolan.
- Det var först när det här förslaget kom -- att flytta Järpens högstadium till Mörsil - som vi såg att vi kunde spara några pengar, sade Eva Hellstrand, som just förklarat att besparingen skulle bli 6,5 miljoner kronor.
Men Järpenborna ville inte lyssna. De ville hellre se andra lösningar, som att kanske utnyttja ytorna i Järpen bättre, att bussa barn till Mörsil var ingen bra lösning. Och varför kunde man inte bygga upp den nedbrunna skolan i Järpen med försäkringspengar?
Många unga skolelever hade kommit till mötet. De ville veta om politikerna verkligen tänkt på dem och hur de kände.
Peter Andersson uttryckte mångas åsikt när han sade att det kändes fel att en brand skulle få sådana konsekvenser att kommunens centralort miste sin högstadieskola.
- Men det var inte bara branden, den största anledningen är det minskande elevunderlaget, sade Hellstrand.
När mötet bröt upp vid 21-tiden hade långt ifrån alla fått ställa sina frågor. Missnöjet hängde tungt i lokalen.
På onsdag tas det slutgiltiga beslutet om skolomflyttningen i kommunstyrelsen och i fullmäktige.

Mer läsning

Annons