Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storliens deltidare ställer inte upp igen

/
  • I dag ångrar Storlienkåren att de själva föreslog att bli värn i en trängd situation ifjol. Nu vill Åre kommun införa värn igen i sommar för att spara pengar. Då blir det värn utan personal, säger stationschef John Nord.   Foto: Elisabet Rydell-Janson

Eftersom det fungerade förra sommaren så ska det väl kunna gå i år också. Med den logiken beslutade Åres kommunledning att göra Storliens räddningstjänst till brandvärn även i sommar. Men ingen frågade de berörda – räddningsmännen själva.

Annons

Besvikelsen är stor inom deltidsbrandkåren i Storlien. Förra sommaren, efter månader av turbulens och osäkerhet till följd av kommunens beslut att flytta förskolan till Ånn, var kåren decimerad till den grad att det inte längre gick upprätthålla beredskap.

På räddningsmännens eget initiativ övergick kåren då tillfälligt till att bli räddningsvärn – det vill säga frivilligbrandkår – under sommaren. Till vintern återgick man till att vara deltidsbrandkår med betald jourberedskap precis som tidigare.

Under det gångna året har flera nya brandmän rekryterats och fått utbildning i Storlien. I dag är kåren åter fulltalig - 12 man plus en föräldraledig. Upprätthålla beredskap är alltså inte längre något problem.

Då kommer nästa smäll. Eftersom det fungerade med värn i fjol somras borde det fungera även i år, resonerar kommunledningen, som den här gången är ute efter att spara pengar.

Förra veckan åkte räddningschefen Anders Sigfridsson och förvaltningschefen Olof Wallgren till Storlien för att berätta för brandmännen hur deras sommar kommer att bli.

Eftersom ingen tillfrågat dem innan beslutet togs kom som en kalldusch för brandmännen. Och den här gången tänker de inte ställa upp.

Stationschef John Nord förklarar Storlienkårens ståndpunkt:

– Vi säger blankt nej till det här. Gör de ett värn här är det ingen som ställer upp. Då är det ett värn utan personal och då är det ingenting. Då är det ingen räddningstjänst längre.

Han tillägger:

– Värnet i fjol somras, det var ju en lösning från vår sida. Det var bara för att det var så turbulent här med personal, det var ju nästan omöjligt att få till en deltid här då, så vi föreslog värn under sommaren bara för att vi skulle få till någonting.

Läget i dag är helt annorlunda i och med att man har fått in ny personal. För deras skull vore det väldigt olyckligt att ändra till värn nu, menar Nord.

– Det vore att slå undan benen på de som vill komma in i det här.

Det är också en inkomstfråga i ett område som Storlien där jobben inte växer på träd. Har man en tjänst som deltidsbrandman tillsammans med något annat på ett annat ställe kan man klara sig.

– Så för det här yngre grabbarna som har börjat nu är det ett sätt att vara kvar. Jag tycker kommunen ska se det positiva i det, säger Nord.

Räddningsmännen i Storlien är väldigt besvikna på högsta räddningsledningen i Järpen som gått med på förslaget att ändra till värn utan att fråga dem.

– De borde ha pratat med oss först och frågat om det skulle funka men det har man inte gjort. De har bara tagit beslutet.

Mer läsning

Annons