Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora höjningar för vissa när Åre ändrar VA-taxan

/
  • Alla fritidsboenden i Björnen kan vänta sig mångdubbelt höjda kostnader när VA-taxan i Åre kommun nu jämnas ut. Samfälligheters medlemmar får inte längre dela på en och samma avgift utan alla medlemmar ska betala samma avgift.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Orättvisor ska raderas ut när Åre kommun ändrar sin VA-taxa. Störst skillnad blir det för samfälligheter, exempelvis i Årebjörnen, som kommer att få betala mycket mer. I går klubbade Åres kommunstyrelse den nya taxan.

Annons

Enligt Åres tekniske chef Lars-Erik Eriksson är det i Årebjörnen förändringen kommer att kännas mest. Blir det protester så är det därifrån de kommer, förutspår han.

– Det blir det säkert för är det förändring så blir det protester, säger Eriksson.

I det nuvarande systemet betalar samfälligheter för enbart en anslutningspunkt till VA-nätet. Den kostnaden fördelas sedan mellan alla i samfälligheten.

– I Björnen har de samfällighetsföreningar med väldigt många anslutningar. De har betalat en enda anslutningsavgift och fördelat mellan alla medlemmar och det blir ju enormt lite. De har betalat nästan ingenting i jämförelse med andra, säger Eriksson.

Nu kommer de istället att debiteras var och en.

En annan skillnad är att Åredalen tidigare betalat en särskilt hög taxa, beroende på den höga exploateringstakten där som gjort att man dragits med stora kostnader.

– Nu har de börjat komma ikapp i övriga delar av kommunen, det är stora exploateringar även i andra delar. Och då ska man jämna ut det här så att man får samma debitering över hela kommunen, säger Eriksson.

De övriga områdena får med andra ord lika hög taxa som Åredalen. Det blir en enhetlig taxa i hela kommunen.

Blir det några sänkningar?

– Alla som har schablonanslutningar, till exempel villor, de får ju sänkt avgift eftersom schablonbeloppet sänks.

En annan tanke med det nya systemet är att folk lättare ska kunna påverka kostnaderna för vattenförbrukningen. Man ska alltså i större utsträckning än i dag betala för den mängd vatten man använder.

Sist ärendet var uppe i kommunfullmäktige blev det återremiss eftersom det fanns otydligheter i förslaget. Men i går antogs taxan av en enig kommunstyrelse. Slutliga beslutet tas i nästa fullmäktige den 3 december.

Kommunstyrelseordföranden Eva Hellstrand (C) är också beredd på protester från stugägare när förändringarna blir kända.

– Men systemet har ju varit väldigt orättvist, nu blir det rättvist, säger hon.

Mer läsning

Annons