Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora förändringar i Åre

/
  • Åre kyrka hör till de få byggnader i Åre som inte undergått förändring de senaste 40 åren. Men vad som får byggas i närheten var det strid om långt innan fotbollsplanen blev aktuell, det kan man läsa om i den nya skriften.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Kulturmiljövården har ett 60-tal utpekade riksintressen i länet. Inget av dem har förändrats i så hög grad och så snabbt som Åredalen. Det konstateras i länsstyrelsens nyutgivna skrift ”Förändringarnas Åre.”

Annons

Skriften, med underrubriken Kulturhistorisk landskapsanalys av riksintresset Åredalen, är resultatet av ett årslångt projekt där länsstyrelsen i samarbete med Åre kommun och Jamtli undersökte riksintresset Z 32 Åredalen, som det fick heta när området på 1970-talet pekades ut som ”ett större område av betydelse för kulturminnesvården” och senare fick status som riksintresse.

Antikvarie Johan Loock, som skrivit texterna och även tagit de flesta av skriftens nutida fotografier, säger att projektets syfte först var att se över den motivering riksintresset har. Åre hade förändrats så oerhört och man var väl medvetna om att den inte längre överensstämde med verkligheten.

– Huvudsyftet var att presentera ett förslag till en ny uppdaterad beskrivning av området, vilka värden som tillkommit, vilka som finns kvar och vilka som försvunnit. Men det blev lite större under resans gång, det blev viktigt i sig att diskutera de här värdena, säger Loock.

I boken beskrivs förändringarna i ord och bilder, dock utan att säga vad som är rätt och fel.

Klart är att Åres utveckling och utseende engagerat många väldigt länge. Loock säger att när Åredalen blev riksintresse på 70-talet var det mycket för att kunna stävja en oönskad utbyggnad redan då.

Om det haft den effekten är svårt att svara på.

– Men det finns inget riksintresse som varit så utrett och omdebatterat genom åren, säger Loock.

Mer läsning

Annons