Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stenåldersfynd i Torrön

En stenyxa som kan vara från stenåldern har påträffats i Torrön, nära norska gränsen i nordligaste hörnet av Åre kommun.

Annons

Det var en turist vid Sandvikens jakt- och fiskecamp som gjorde det spännande fyndet på stranden vid sjön Torrön, i västra Kall. Det ska nu undersökas noggrant av länsstyrelsens arkeologer.

– Det är riktigt spännande. Men vi drar nog inte igång någon stor undersökning på platsen, säger Jesper Larsson, antikvarie på länsstyrelsen.

Där är man nämligen fortfarande inte säkra på exakt vad fyndet innebär, om det är ett löst fynd eller del av en boplats. Inga speciella stenåldersfynd har gjorts kring Sandviken tidigare, man har till exempel inte hittat någon boplats där.

Dessutom har man ännu inte sett föremålet. Det var i går kvar uppe i Sandviken, hos den turist som hittade det. Men Elsie Eriksson på Sandvikencampen har gett Jesper Larsson en ingående beskrivning över telefon och det låter onekligen som om det rör sig om just en flera tusen år gammal stenyxa.

Åtminstone kommer det att resultera i ett kryss på kartan, menar Larsson. Men eftersom länsstyrelsens arkeologer just nu är på semester kommer det att dröja ett tag till.

Mer läsning

Annons