Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stationen – Undersåkers nya kulturella mötesplats

/
  • Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Företagskollektivet ligger centralt i Undersåkers gamla järnvägsstation, som numera ägs av kommunalrådet Jonas Henning.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Ylva Bager, närmast, och Åsa Häggström poserar framför LT:s kamera i varandras mössor. De kände inte varandra innan de flyttade ihop men nu har de mycket roligt ihop. Stämningen i butiken är trivsam och god. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Undersåker är ett trivsamt ställe att bo på. Men det finns inte så många samlingspunkter. Det vill kvinnorna i det nya företagskollektivet i järnvägsstationen ändra på.

Annons

De är fyra kvinnliga företagare från Undersåker och Järpen som alla verkat på varsitt håll tidigare. Men de tröttnade på att sitta ensamma på kammaren och jobba. I höstas slog de sina påsar ihop, hyrde lokaler och öppnade verksamhet på undervåningen i Undersåkers järnvägsstation.

Där har de inrett kontor och verkstäder, en hantverksbutik och ett litet loppiscafé, Kafe retro. Allt är inte enbart menat för deras egna produkter; butiken och caféet är även tänkt som forum och utställningslokal där lokala konstnärer och konsthantverkare ska kunna ställa ut sina alster. 

Invigning hölls första advent. Då kom mycket folk, men sedan dess har de haft något av en smygande start, utan så mycket marknadsföring.

Men folk börjar ändå hitta hit och det är liv och rörelse i butiken, som är öppen för allmänheten varje eftermiddag utom söndag. Oftast är det Ylva Bager Marklund och Åsa Häggström som är på plats. Ylva har sitt toveriföretag, Åre toveri, som hon sedan 1997 drivit hemma. Åsa syr mössor och säljer barnkläder under egna varumärket Wanted.

De övriga är Frida Bromander, som väver och sysslar med textilhantverk i företaget Naturform, och Lisa Aagård, som är journalist och driver företaget Makalausmedia och design. Hon driver också det lilla loppiscafét.

Dessutom har Sara Ivansson hyrt in sig i lokalerna för att bedriva hobbyverksamhet.

– Så vi är egentligen fem, säger Ylva.

Nästa steg blir att arrangera hantverkskvällar då folk får komma och fika, sticka, virka, tova och bedriva hantverk. Den första blir i början av februari. Men även där vill de börja i liten skala. Eller ”mjukt” som de uttrycker saken.

– Det får inte komma för mycket folk.

Det är kanske inte vad arrangörer i glesbygd normalt är mest rädd för, snarare tvärtom. Men de här kvinnorna anar att behovet är stort, för trots att Undersåker är ett så populärt ställe att bo finns det få saker att göra här, särskilt om kvällarna. Å andra sidan är det precis det tomrummet de vill fylla.

– Vi vill ju att det här ska bli en mötesplats, säger Ylva.

De har inte känt varandra länge men en sak är säker, tillsammans har de mycket roligare än när de jobbade på varsitt håll.

– Det är det bästa, att få lite sällskap, säger Ylva.

Och i sällskap föds nya kreativa idéer.

– Vi borde starta en företagarförening här i Undersåker, säger Åsa plötsligt.

Då skulle företagen kunna driva saker, samarbeta och hjälpa varandra bättre. För det finns saker de skulle behöva hjälp med. De har till exempel finansierat hela uppstarten själva, utan några som helst bidrag. Ylva tog en titt på ansökningshandlingarna för EU-medel och modet sjönk. De var helt obegripliga.

– Där skulle man behöva hjälp. Och så skulle vi behöva en skylt, säger Ylva.

Mer läsning

Annons