Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spårbilsbana blir bara för show

/

Den som tänkt sig sightseeing i Åre via spårbil i sommar lär bli besviken. Banan framför Holiday Club på Åre strand - om och när den blir av - blir väldigt kort och är bara till för test.

Annons
Den är absolut inte till för att åka på, förklarar Åres kommunalråd Eva Hellstrand, c, initiativtagare och den i Åre kommun som är mest insatt i Åres spårbilsprojekt.
- Från början var det inte ens meningen att det skulle bli en vagn utan bara ett underrede, säger Hellstrand.
Förra veckan kom rapporter om att projektet skulle vara i hamn och finansieringen nästan löst. Eva Hellstrand kan inte ge kristallklart besked hur det ligger till med det, förutom att intresset på regeringsnivå för en Årebana är jättestort.
Hittills finns bara en spårbilbana i Sverige. Den ligger i Uppsala där det sydkoreanska företaget Vectus byggt en rundslinga på en nedlagd fotbollsplan. Byggkostnaden uppgick till 100 miljoner kronor men också den är enbart för test och går inte i trafik.
Eva Hellstrand har varit där på studiebesök.
- När jag var där kunde man inte åka på den, men nu kan man visst det, säger hon.
En viktig tanke när Vectus valde Uppsala var att de ville testa banan under svåra förhållanden med kyla och snö. Men snöiga vintrar var det länge sedan Uppsala hade. Därför är Åre intressant och Vectus hoppas nu att staten vill gå in med pengar så de kan bygga.
Projektet i Åre har tidigare beskrivits som en bana mellan Station Åre och Olympia, en sträcka på ett par kilometer. Men det stämmer dåligt med verkligheten. I själva verket handlar inte alls om en transportör som tar folk från punkt a till punkt b utan en kort-kort testbana framför Holiday Club på Åre strand.
En fördel med att lägga banan där är att kommunen slipper en lång tillståndsprocess. Ingen detaljplan behöver ändras och förmodligen räcker det att söka bygglov för ett par mindre kontrollhus intill själva rälsen.
På så vis kan banan byggas snabbt, så fort finansieringen är i hamn. Målet är att bli klar i tid för EU:s miljöministermöte på Holiday Club i Åre nästa sommar. Vinsten av det mäts inte i pengar.
Ministrarna ska bara behöva se ut genom fönstret för att förundras över framtidens teknik - och Årebornas klimatsmarthet.

Mer läsning

Annons