Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snösmältning ger rekordmycket vatten i Tännforsen

/

Mer än dubbelt så mycket vatten än normalt faller över Tännforsen just nu.

Annons

Det är Henrik Hagelbeck som levererar de hisnande bilderna på Tännforsen, Sveriges största vattenfall med en fallhöjd på 38 meter.

Han berättar att det under helgen har fallit 194 kubikmeter vatten per sekund över kanten till Tännforsen vilket är långt över det normala. I genomsnitt rusar ungefär 86 kubikmeter vatten över Tännforskanten.

SMHI gick på söndagsförmiddagen ut med en klass 1-varning i Jämtlands län, utom i fjällen:

"Det ligger fortfarande kvar snö i fjällen efter en kall vår. Snösmältningen tog fart under varmvädret förra veckan, vilket tillsammans med rikliga regnmängder, har gjort att fjällsjöarnas vattenstånd står högt. Vattenmängderna från sjöarna späder på i nedström vattendrag och vi kan räkna med klass1-nivå i medelstora oreglerade vattendrag i sjörika områden en tid framöver. Större vattendrag påverkas, men väntas knappt nå upp i varningsnivå. I Fjällsjöälven, som är ett reglerat vattendrag och biflöde till Ångermanälven, är magasinet Dabbsjön fullt vilket innebär att spill nu sker i delar av vattendraget som normalt är i princip bortreglerade. I dessa går nu mycket mera vatten än normalt. Berörda vattendrag är Saxån, Korpån och Långselån. Situationen väntas bestå över helgen och eventuellt en bit in i nästa vecka".

Mer läsning

Annons