Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterklubben: Engagera er – annars lägger vi ner

/
  • Järpen/Undersåkers skoterklubb underhåller 12 mil leder. Alla vill se dem släta och välpreparerade. Men av klubbens 400 medlemmar är det bara fyra-fem personer, varav två hundägare, som är villiga att jobba för det. Blir det ingen ändring läggs klubben ner.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Skoterlederna i Järpen/Undersåker används flitigt, men få hjälper till med ledunderhållet. Nu har de få aktiva i skoterklubben ledsnat, händer det inget på årsmötet på torsdag lägger de ner klubben.Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Järpen/Undersåkers skoterklubb underhåller 12 mil leder. Alla vill se dem släta och välpreparerade. Men av klubbens 400 medlemmar är det bara fyra-fem personer, varav två hundägare, som är villiga att jobba för det. Blir det ingen ändring läggs klubben ner.   Foto: Elisabet Rydell-Janson

Av cirka 400 medlemmar i Järpen/Undersåkers skoterklubb är det bara tre-fyra stycken som aktivt hjälper till med underhåll och preparering av leder. Styrelsens alla försök att få fler att engagera sig har misslyckats.

– Nu har vi tröttnat, säger Bengt Edfalk, kassör i klubben. Händer inget på årsmötet lägger vi ner.

Annons

Det är inget tomt hot. Av klubbens cirka 400 medlemmar är det färre än fem personer som gör allt arbete; de jobbar både med styrelsearbetet och med ledunderhåll av 12 mil leder. Så har det varit i åratal. Nu har de nått en gräns där de inte orkar mer.

– Vi har tappat gnistan, säger Bengt Edfalk.

Medlemmarna är mestadels familjer i Järpen-Undersåkerområdet som snällt betalar sina medlemsavgifter på blygsamma 150 kronor per familj och år, 100 kronor för enskilda. Men mer än så gör de inte, och breven klubbstyrelsens varje år skickar ut till dem med vädjan om att ställa upp och hjälpa till har inte haft någon effekt.

– Sist vi hade årsmöte kom det ett par personer, säger Edfalk.

Han tillägger att två av de aktiva inte ens är skoterfolk, de är hundägare.

Nu är bristningsgränsen nådd i styrelsen. I år beslutade de sig för att gå ut inför årsmötet och berätta hur illa det verkligen är.

– Vi måste få medlemmarna att vakna upp och förstå att om inte nytt folk engagerar sig i verksamheten, då måste klubbens läggas vilande, säger Edfalk.

Årsmötet är på torsdag och redan i kallelsen står det tydligt: ”Vår ork tryter! Kom och engagera er! Annars lägger vi ner!” Mötet blir således ett mått på hur pass mycket medlemmarna vill ha en skoterklubb i Järpen/Undersåker även i fortsättningen. För kommer det inga som vill ställa upp med ledunderhåll och administrativt arbete, då stänger man klubben.

Edfalk förklarar att det främst är underhållsarbete om hösten, röjning och reparationer av broar och dylikt som behövs. På vintern behövs hjälp med ledpreparering. Klubben har all nödvändig utrustning, så allt man behöver göra som medlem är att infinna sig och donera sin tid.

Om Bengt Edfalk låter uppgiven så verkar ordförande Pär Lundhag något mer optimistisk. Han ser redan en strimma av hopp efter att man berättat om läget i media. När man förra helgen preparerade led vid nya kraftledningsbygget vid Skaltjärn så kom det faktiskt flera nya ansikten.

Har folk kanske inte vetat hur illa det är?

– Nej precis, de har inte vetat om det, säger Lundhag, som hoppas att riktigt många ska dyka upp på mötet.

Mer läsning

Annons