Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skoterklubb: Buskörningen i Ånn har minskat

Styrelsen i Ånnsjöns skoterklubb känner inte igen bilden som ges av att skoterturismen periodvis ger ljudintryck av att det pågår en stor militärmanöver i området.

Annons

– Vi tycker det är mycket lugnare nu jämfört med för några år sedan. Då förekom buskörning men nu märks det inte alls, säger en person i styrelsen som gemensamt ställt sig bakom den här uppfattningen.

De klagomål som LT skrev om i går förknippas med den starka ökningen av skotertrafiken, vilken i sin tur knyts till att allt fler norrmän sökt sig till området.

I en skrivelse till länsstyrelsen framhålls att mängden av maskiner med vassa motorer medfört att många i trakten anser att natur- och djurlivet måste skonas och att lite tystnad då är viktigt. En utveckling utan att något görs ses som ohållbart.

Det påtalas vidare att åkning sker på Ånnsjön i fredat fågelområde, samt att Tjäderspel och orrspel är borta på grund av oljudet.

– Det var fullt med orrar här senast för en och en halv vecka sedan. Nu är också skoterleden dragen i utkanten av byn men det tar väl ett par vintrar innan folk lär sig det, enligt styrelsen för Ånnsjöns Skoterklubb.

– När det gäller fågelskyddsområdet på Ånnsjön så kommer fåglarna på våren och då går det inte att köra skoter där eftersom det är snösörja.

Enligt skoterklubben är skotrarna av en modell som är lagliga även om de låter och endast undantagsvis hävdas att ljudförstärkare förekommer.

– Det är klart att det blir mycket skoterljud om det kommer ett sällskap med skotrar men det behöver inte vara frågan om förbjudna skotrar eller buskörning, konstaterar styrelsen för Ånnsjöns skoterklubb.

Mer läsning

Annons