Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbesluten tagna i Åre

Det blir högstadier i Duved, Mörsil och Hallen. Åre och Mattmars skolor blir F-3-skolor och Undersåker, Kall och Järpen blir F-6 skolor. Det blev resultatet när skolfrågorna slutligen avgjordes i går av en extrainkallad barn- och utbildningsnämnd.

Annons

I november beslutade kommunfullmäktige om nämndernas budgetramar och att Åre kommun ska ha tre högstadier istället för fyra. Men detaljinnehållet - som var dessa ska ligga - överlät man dock till barn- och utbildningsnämnden att besluta i januari.

Då blev det återremiss men i går var det dags för nämnden att ta de avgörande besluten om Åres skolstruktur. Nämnden skulle avgöra de känsliga frågorna om hur skolorna ska se ut framöver, vilka klasser som ska gå var och vilka skolor som ska byggas ut respektive bli mindre eller stängas.

Att det inte var några enkla beslut att fatta intygar nämndordförande Leif Nord, m.

– Det har varit tufft för oss alla, säger han.

Svårast var beslutet att flytta Järpens högstadium till Mörsil. Detta med tanke på den massiva folkopinionen i Järpen mot en sådan flytt. Men Nord är ändå övertygad om att besluten som nu fattats är de bästa möjliga med det elevunderlag och de resurser som finns. Han tycker inte det har framkommit något alternativ, varken på stormötet i måndags eller tidigare.

– Annars hade vi blivit tvungna att skära ner på skolpersonal och det ville vi inte göra, säger Nord.

Enligt Nord var nämnden enig bakom besluten, det blev inga reservationer. Beträffande Mattmars skola lade s ett förslag om att göra den till F-6-skola, men fick inte gehör.

Därmed ska det vara klart att kommunen minskar ner till tre högstadier: i Duved, Mörsil och i Hallen. Hallens situation kommer att omprövas årligen och blir elevunderlaget där för lågt stängs skolan och eleverna flyttas till Mörsil.

Nämnden beslutade också om igångsättningstillstånd för den nödvändiga utbyggnaden på Mörsils skola.

När det gäller detaljerna kring flytt och ombyggnader ska en referensgrupp tillsättas där bland andra föräldrarepresentanter ska ingå.

Nord är glad över att besluten äntligen är tagna. Det har varit en verkligt jobbig tid, säger han och avslutar:

– Nu ska jag åka hem och pusta ut.

Mer läsning

Annons