Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolavslutningen blev rena mardrömmen

I går var det avslutningsdag på Hållands folkhögskola. Alla hade förväntat sig ett ljust och stämningsfullt slut på det gångna året. Men dagen blev rena mardrömmen för såväl elever som personal.

Annons

För elever och personal blev skolavslutningen långt ifrån den ljusa positiva tillställning de hade räknat med. Medan de försökte ha avslutning gick tjuvarna in i olåsta elevrum och länsade deras packning på värdefulla saker.

Det hela upptäcktes när personalen såg tre elever gå och bära på kassar på ställen de inte skulle vara. När personalen försökte konfrontera dem försvann de tre från skolan.

– De stack. Eftersom vi inte har några polisiära befogenheter så kallade vi in polisen direkt när vi förstod att det var stölder inblandade, säger rektor Erik Sjöberg.

Polisen kom och när jakten efter de misstänkta började med hundsök och polishelikopter blev det rena infernot. Helikoptern cirklade i en snäv cirkel runt skolbyggnaden, varv efter varv.

Det lät som taket skulle rivas av.

Det värsta var att de misstänkta gärningsmännen själva var elever på skolan. Det blev en mardrömssituation både för personalen och de övriga eleverna. I aulan satt folk och grät.

Ändå försökte man på skolan behålla en viss värdighet med tanke på avslutningen och de andra eleverna.

Men det började inte med stölderna. Turbulensen började redan tidigare på natten då en av de nu gripna flippade ur och uppträdde hotfullt mot personalen, troligtvis under påverkan av droger. På grund av detta tvingades personal vara uppe hela natten.

Redan då gjordes två polisanmälningar, men polisen hade inte resurser att komma. Enligt Erik Sjöberg ska polisen dock utreda även dessa händelser.

– Eftersom jag inte var där kan jag inte riktigt svara på vad som hände men det var någon form av hot där som det finns vittnen på, säger Sjöberg, som i går fick jobba till sent fram på kvällen på grund av händelserna.

Enligt Sjöberg är det typiskt att sådant här inträffar just vid skolavslutningen.

– Det är alltid så här inför avslutningar, vi ser ju det här varje år att det eskalerar lite grand, det händer överallt, på pubar och vid avslutningar. Och vi är inte förskonade från det.

Gängbildningar och stigande irritation hos vissa elever bidrar, menar Sjöberg som också påpekar att även om de allra flesta eleverna på folkhögskolorna är skötsamma ungdomar så är inte alla det.

– Det finns personer på folkhögskolorna som fått både en och två och tre chanser. Men vi kör drogfrihet och elever får skriva på papper om detta, säger Sjöberg.

Hållands folkhögskola har 160 fasta elever. Ett 80-tal bor på elevhemmet.

Mer läsning

Annons