Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan dominerande ämnet i Åres budgetdebatt

Budgetdirektiven var den stora frågan när Åres kommunfullmäktige träffades i Järpen på tisdagen. Det blev en helt ny sorts debatt som välkomnades av oppositionen.

Annons

Den S-ledda oppositionen protesterade starkt i fjol då den styrande borgerliga alliansen tänkte besluta enbart om budgetramarna och låta nämnderna själva bestämma vad pengarna skulle användas till. Allianspartierna och Västjämtlands Väl kritiserades för bristande visioner, att inte vilja något med sin politik.

Men nu har alliansen som del av sitt nya arbetssätt formulerat detaljerade politiska direktiv om vad som ska göras i nämnder och styrelser för 2013 och även de tre nästkommande åren.

Oppositonsrådet Anna-Caren Sätherberg (S) välkomnade chansen att diskutera direktiven.

– Det vill vi tacka för, vi vill ha en öppen kommun, sade hon.

Men kritiken var ändå hård mot den politik som alliansen fört hittills, med så mycket tonvikt på ekonomi.

– Det saknas politisk drivkraft och ekonomin är det allt övergripande målet. Vi uppfyller tre av fyra ekonomiska mål men sedan är det sämre med de övriga, sade Ann-Marie Johansson (S).

Vad hon menade var att bara sex av de 20 kommungemensamma effektmålen uppfylldes under 2011. Av alla nämndernas 86 effektmål uppfylldes endast 27 vilket till och med var sämre än 2010.

Sorgebarnet gymnasieskolan, som gjort att barn- och utbildningsnämnden dras med underskott på drygt 3,2 miljoner kronor och som ratas av allt fler av kommunens egna ungdomar, var också en het potatis. Särskilt som målet, enligt direktiven, är att Åre ska ha en skola som är "topp 10 i Sverige".

Thomas Hägg (S) tyckte det är dags att gå in i gymnasieförbundet med Östersund.

– Men det finns inget intresse att driva gymnasiet på något annat sätt än i egen regi, klagade han.

Leif Nord (M), tidigare ordförande i BU-nämnden, medgav att han upplevt samma frustration vad gäller gymnasieskolan i fem år, men hans funderingar har gått i andra banor än Häggs.

– Har vi haft rätt budget? Det är det vi börjat titta på. Jag tror inte att lösningen är att hamna i gymnasieförbundet, vi har potential att driva den själva.

Peter Bergman (S) klagade över dålig planering i BUN.

– De viktiga frågorna är alltid brandkårsutryckningar, matsalen i Järpen 11 miljoner, Duved, förskolan i Åre. Hur tänker ni?

– Det vet ju du att nu har vi tillsatt en utredning om förskolan. Men Åre är en svår kommun att planera i, sade Nord.

Andreas Sihvonen (S) välkomnade löftet i direktiven att höja antalet förskoleklasstimmar från 15 till "minst 20", men påminde om kommunens usla siffror vad gäller högskolestuderande.

– Det står mycket om företag, F-skattesedel, UF-företag men vi tappar någonstans att några borde studera vidare, sade Sihvonen, som också stod för dagens absoluta skräll.

Det gällde energipolitiken och uranbrytning:

– Jag tycker faktiskt man kan bryta lite uran, det tycker inte jag är så farligt, sade han.

Mer läsning

Annons