Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistar vill inte byta till röd olja: Stör gästerna

/
  • Vita salsgolv som här är vad Skistar vill visa upp för sina skidgäster, därför har bolaget överklagat kommunens beslut att de ska använda rödfärgad olja i pistmaskinerna.
Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Skistar vill ha vit manchester i sina pister, inte rödfläckig sådan, vilket är ena skälet till överklagan. Länsstyrelsen har ännu inte behandlat ärendet.
  • Åre kommun har begärt att Skistar bättrar sig på en rad punkter när det gäller miljön. Skistar har överklagat en, att de ska använda rödfärgad olja i pistmaskinerna för att underlätta sanering vid spill.
  • Skistar vill inte använda rödfärgad hydraulolja i sina pistmaskiner och hän- visar till två skäl: att skidgäster inte gillar rödfläckad snö och att rödfärgen i oljan är miljöfarlig.

Åre kommun vill att Skistar använder färgad hydraulolja i pistmaskinerna för att underlätta sanering vid oljespill. Men det vill inte Skistar, som har överklagat beslutet.

Annons

Det var vid ett miljötillsynsbesök i april i fjol som Åre kommuns miljöinspektör Jasna Lindberg fann att liftbolaget brast på en rad punkter i sin tekniska verksamhet.

Besöket resulterade i ett beslutsföreläggande med 15 punkter som Skistar skulle åtgärda.

En punkt handlade om den genomskinliga hydraulolja bolaget använder i sina pistmaskiner. Kommunen krävde att Skistar byter ut den oljan mot en rödfärgad, i övrigt identisk, olja som syns bättre och därför lättare kan saneras vid spill.

Om möjligt skulle Skistar även byta till en mer miljövänlig oljesort, ansåg kommunen.

Förslaget om röd olja föll inte i god jord hos Skistar vars tekniske chef Björn Olsson överklagade den punkten. Han gav två skäl: dels att skidgäster störs av de lätt rödfärgade fläckarna i snön vid spill och dels att färgen i sig är farlig för människa och natur.

– Den är både cancerframkallande och farlig för miljön, säger Olsson till LT.

Att byta oljesort var heller inte aktuellt eftersom ”miljöoljor” enligt Skistar inte är miljömässigt bättre och inte klarar jobbet under så extrema förhållanden som pistmaskinerna jobbar under.

Skistar använde förr röd olja men övergick år 2003 till samma olja utan rödfärg. Enligt Olsson har personalen sedan dess mycket mindre problem med utslag och irritationer.

Det är oklart om länsstyrelsen tar upp er överklagan eftersom den kom in sent. Om inte, kommer Skistar då att finna sig i kommunens beslut om röd olja?

– Det vill jag faktiskt inte kommentera nu, säger Björn Olsson, som också bemöter kritiken att Skistar är dåliga på att rapportera incidenter som spill.

Det beror enligt Olsson på att inga stora händelser funnits att rapportera. På sin höjd har det varit några liter här och där.

Han menar också att det är viktigare att undvika spill genom att satsa på underhåll så att slangar och ventiler inte går sönder, vilket oftast är anledningen till spill.

Vad gäller de övriga 14 punkterna säger Olsson att de redan är åtgärdade.

Jasna Lindberg har sedan överklagandet inkom kontaktat oljebolaget Preem där Skistar köper oljan och fått besked att mängden färg i oljan är försvinnande liten.

Samma besked får LT när vi kontaktar Preem.

– Det är så liten mängd färg att den inte finns med i säkerhetsdatabladet för den här produkten, säger Stina Karlsson på Preem.

På miljökontoret väntar man nu på svar från länsstyrelsen om överklagan innan man återbesöker Skistar.

– Fast tar det alltför länge får vi nog ta den punkten senare, säger Jasna Lindberg.

Av övriga punkter är bristerna i förvaringen av kemikalier allvarligast, enligt Lindberg. Men Skistar är inte ensam där, sådana problem har hon funnit i många andra verkstäder i kommunen.

En sak förvånar henne.

– Att ett så stort företag som Skistar inte har någon miljöansvarig, det är lite konstigt, säger hon.

Mer läsning

Annons