Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skistar: Kritiken mot våra guidade skidturer är orättvis

/
  • Detta är bilden Skistar gärna vill förmedla med sin guidade afterskiingtur: skidåkning och gemenskap utan trängsel bland annat på Mörvikshummeln (där man stannar till på Hummelstugan och äter ost). Men namnet Afterskiing och bilden på vindrickande gäster vid brasan på egna hemsidan, har gett helt andra associationer.      Foto: Elisabet Rydell-Janson

Strax före nyår drog Skistar Åre igång sin nya satsning Skistar Experience med ett dussintal guidade turer för gästerna att välja bland. Aftonbladet riktar in sig på en: afterskiing, och varnar i rubriken för ”rattfulla” skidåkare.

Annons

Aftonbladet kopplar ihop Skistarturen med den typ av vilda barrundor där spriten flödar som charterresebolagen förr anordnade för sina gäster på badorter kring Medelhavet men som de numera tar avstånd från.

Jonas Fagergren, som ansvarar för Skistar Experience, tycker att Aftonbladets koppling är orättvis, men absolut inte oväntad.

En sak kan han i efterhand ångra och det är namnet de gav just den här turen, Afterskiing.

– För det här är raka motsatsen till afterski, det är ett alternativ till afterski för de som inte vill dricka alkohol, säger Fagergren.

Han tillägger att bara media har gjort den här kopplingen. Gästerna har däremot inte uppfattat turen så utan precis som Skistar vill.

– I efterhand kan man kanske säga att det var fel namn eftersom media tolkar det så här, säger han.

Tanken med namnet var att locka yngre gäster, i motsats till den lugna Njutarturen, som riktar sig till de äldre.

Afterskiing-turen beskrivs på Skistars hemsida som ”social skidåkning mellan Åres trevligaste ställen”, där man under tre eftermiddagstimmar guidas på skidor ”mellan utvalda favoritställen i skidområdet och avnjuter olika Årespecialiteter”.

Det är raka motsatsen till att supa sig full på after ski, hävdar Jonas Fagergren, som dock medger att gäster naturligtvis kan köpa en öl till maten om de så vill. Men skulle det mot förmodan urarta i att någon börjar ”dricka” skulle man ingripa direkt.

– Då blir man avstängd, säger Fagergren.

På de turer Skistar hittills haft har det inte uppstått några sådana problem.

Frågan är klart känslig för Skistar. Till LT säger Fagergren att man under turen stannar till och äter på två backrestauranger och sedan avslutar på ett after ski-ställe nere i dalen. Samma sak stod då på hemsidan: ”självklart avslutar vi vid ett bokat bord på afterskin. I priset ingår: Guide, överraskningar och företräde till afterskin.”

Den formuleringen ändrades strax senare till ”Detta är ett alternativ till vanlig afterski där vi istället lägger fokus på skidåkning och gemenskap!”

Att Skistar gör den här satsningen på guidade turer under namnet Skistar Experience beror enligt Fagergren på att dagens gäster efterfrågar mer än att bara åka upp och ner i backarna. De vill ha olika aktiviteter.

Mer läsning

Annons