Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidtjuvarnas högsäsong är här

/

Se upp när du tar paus i värmestugan i backen. Sportlovsveckorna är högsäsong för landets skidtjuvar som beräknas sno utrustning värd 15 miljoner kronor årligen.

Annons

– Det är jättevanligt att skidor anmäls stulna och otroligt jobbigt för den enskilde men helt ohanterbart för polisen, säger Eva Helin, områdeschef vid polisen i Järpen/Åre.

Hon menar att även om polisen är på plats är det nästintill omöjligt att veta att det är en tjuv som är på väg att ta ett par skidor.

– Hur vet vi att någon som tar ett par skidor inte är ägaren som är på väg att hämta sina skidor? Det här är något för försäkringsbolagen att bita i och att man till exempel utvecklar stöldlås.

Enligt försäkringsbolaget If är ett tjuvknep att smyga sig fram till skidställen utanför restauranger, after ski och värmestugor.

För att lura tjuvarna bör man därför ställa höger och vänster skida på helt olika ställen. Att märka sina skidor stort och grällt är ett annat knep, eftersom de då blir svårare att sälja vidare.

Om skidorna ändå stjäls brukar försäkringsskyddet i hemförsäkringen gälla, om man haft rimlig uppsikt över sina lagg. Men det är bra att se över försäkringsbrevet innan man beger sig till backen.

Mer läsning

Annons