Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ser mörkt ut för strippklubbens sprittillstånd

/
  • Åre kommuns alkoholutredare Leif Nord understryker att strippklubbsärendet har skötts enligt regelboken.

Dragan Bratic hade hoppats kunna servera alkohol på onsdagens strippklubbspremiär och var grymt besviken när beslutet inte kom i tid.

Nu har han fått ännu värre besked: det kanske inte blir något tillstånd alls.

Annons

Leif Nord, Åre kommuns alkoholutredare, har svettiga dagar. Telefonen på sprittillståndskontoret i Åre ringer i ett och de flesta samtal rör ett och samma ärende: Dragan Bratic och hans ansökan om serveringstillstånd för strippklubben McDragans i före detta wärdshuset Brinkeboda i Mörsil.

Redan i tisdags, dagen före premiären för Bratics strippklubb var Bratic besviken och upprörd. Han hade hoppats kunna öppna med fullständiga rättigheter, och till och med aviserat om det på husväggen, men nu skulle inte sprittillståndet bli klart i tid. I det läget tvingades Leif Nord kontakta honom med ännu värre besked: polisen hade lämnat ett negativt remissvar där de yrkade på avslag.

– Och då skulle jag som tjänsteman närmast begå tjänstefel om jag skulle föreslå nämnden att ge tillstånd, säger Nord.

Nord kan således säga redan nu, trots att utredningen inte är klar, att alkoholutredarna kommer att föreslå att nämnden inte ger Bratic alkoholtillstånd.

Men sedan är det förstås upp till politikerna i nämnden att fatta det slutgiltiga beslutet.

Har det här ärendet skötts annorlunda för att det gäller en strippklubb som din allianskollega, kommunalrådet Eva Hellstrand (C) uppmanat folk att inte besöka?

– Nej, absolut inte. Det är känsligt. Därför är vi extra noga med att allting vi gör blir rätt, säger Nord.

Utredarens förslag att avstyrka får också till följd att beslutet dröjer längre. När utredaren tillstyrker kan beslutet tas snabbt på delegation av socialnämndens ordförande. Men handlar det om avstyrkning måste beslutet fattas i nämnden och de träffas inte förrän den 21 februari.

Det är polisledningen i Järpen som skrivit det negativa remissvaret, men vice närpolischef Erik Norlander vill inte gå in på detaljer. Han understryker dock att det inte handlar om något fartbrott. Istället är det förekomst i brottsmisstankeregistret i Dalarna, där Bratic har strippklubb i Särna, som fått polisen att föreslå avslag eftersom det har att göra med lämpligheten som tillståndsinnehavare.

Bratic är oerhört upprörd när LT når honom strax före öppningsdags. Han känner sig motarbetad av både kommun och polis.

– Det är gamla grejor de plockat fram, säger han.

Han tror det handlar dels om övervakningskameror han satte upp inför öppningen i Särna men tog ner så fort han fick veta att det var olagligt, dels om "något med ordningslagen".

– Tydligen ska de stoppa att jag ska servera alkohol, de ska göra livet surt för mig. Och de har ju lyckats. Grattis till Eva, kommunalrådet, hon har gjort bra jobb, hon har ju lyckats. Men hon har ju inte stängt det än. Jag ska nästan ta av mina kläder bara för att visa att det går inte stoppa precis allt.

Och premiären hålls som planerat:

– Det blir ju ingen sprit men det blir ju nakna människor i alla fall, säger Dragan Bratic.

Mer läsning

Annons