Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sen påsk ställer till det – Skistar rear ut påskveckor

/
  • Trots kalenderproblem både jul och påsk och uselt väder vecka nio tror Skistar Åres destinationschef Niclas Sjögren Berg att årets säsong i Åre blir bland de tre bästa någonsin.
  • Hårt väder och en samarbetsovillig kalender har ställt till det för Skistar Åre, som nu rear ut skidveckor för andra gången under säsongen. Men Skistarledningen tror inte det blir dåliga siffror i slutändan.

Påskveckorna ska vara Åres mest högattraktiva, men i år erbjuder Skistar reapriser på boende hela påsken.

Enligt Skistar är det kalenderns fel – men Åre har också blivit svårare att fylla.

Annons

När julhelgen blev lugnare än vanligt var förklaringen som gavs att det var så få röda dagar, därför var det många som lät bli att åka till fjällen. Nu, när Skistar Åre tillsammans med Ica erbjuder 25 procent billigare priser på boende med självhushåll, skipass, skidhyra och skidskola under båda påskveckorna ges en liknande förklaring: att påsken faller så sent i år.

Men det är faktiskt andra gången i år som priserna sänks mitt under högsäsong. Under två av sportlovsveckorna hade Skistar Åre billigare priser på boende i Tegefjäll. Vidare har priserna sänkts på allt Skistarboende under hela mars.

Skistar Åres destinationschef Niclas Sjögren Berg vill inte överdramatisera prissänkningen utan jämför istället med hur dessa veckor skulle ha sett ut om de kommit efter påsk.

– De veckorna brukar vara helt tomma, nu får vi ganska bra beläggning fram till när påsken kommer, säger han.

Samtidigt medger han att det, i takt med att Åre har fått fler bäddar, blivit svårare att fylla upp Åre.

– När påsken ligger så otroligt sent så blir det ännu tuffare. Då vet vi att vi krigar om gästerna med många andra saker, säger han.

Sänkningen ska därför ses i ljuset av att Skistar gett sig den på att fylla så många bäddar som möjligt. Och det finns inget som säger att säsongen behöver bli sämre totalt.

Men inte heller den så viktiga vecka nio blev vad Åre hoppats på. Då var det vädret som svek.

– Fram till och med onsdagen då skitvädret kom var vi 8 procent före i skiddagar räknat, det bästa vi någonsin haft, det var en rekordvecka på gång, säger Sjögren Berg.

I slutändan landade det på ungefär samma resultat som fjolårets vecka nio, som enligt Sjögren Berg var en rekordvecka.

• Men nu ska det byggas ut tusentals bäddar först i Västra Björnen och senare i Ullådalen. Är inte risken att sådana här problem förvärras?

– I en snabbanalys är det så, helt klart, men de bäddarna kommer inte över en natt, det tar 5-15 år. Dessutom byggs de i vad vi kallar AAA-läge, alltså nära lift och backar. De kommer aldrig att behöva stå outhyrda.

Det kommer däremot många bäddar som byggdes på 1970-talet och håller på att bli för gamla, det är ingen som vill hyra dem längre, enligt Sjögren Berg.

• Men planerar man rätt i Åre, borde ni inte bygga nyare liftar istället för bara mer bäddar?

– Det tror jag kommer att ske. Under de här 15 åren när det kommer nya bäddar kommer det att komma nya liftar också, säger Niclas Sjögren Berg.

Mer läsning

Annons