Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se upp för tjädertuppen i Björnen!

/
  • Den ståtliga tjädertuppen regerar i milspåret i Årebjörnen. Den som försöker ifrågasätta det ligger risigt till. Det har nu både Rebecca Öberg och Peter Lindmark fått erfara. Kanske finns det fler?

Peter Lindmark tog fram kameran för att fotografera tjädertuppen. Inte uppskattat - i nästa sekund blev han attackerad och tvingades fly.  Men några bilder hann han ändå få till.

Den argsinta tjädertuppen i Årebjörnen börjar skaffa sig ett rykte. Sextonåriga Rebecca, som LT skrev om i lördags, är inte den enda som blivit attackerad.
Tjädertuppen äger milspåret, så se upp!

Annons

Efter Rebeccas berättelse i lördagens LT har vi hört talas om flera incidenter med tjädern.  Den mest detaljerade kommer från Peter Lindmark i Östersund som till och med lyckades ta bilder på den regerande tjädertuppen i Årebjörnen.
 – Denna tjäder har min fru och jag också blivit attackerad av, berättar han via e-post.
Paret åkte skidor i milspåret i Björnen en fin marsdag och efter cirka fyra kilometer såg de en stor fågel som spatserade över spåret. Här såg Peter sin chans att ta bilder på en spelande tjädertupp och närmade sig med kameran.
– Det skulle jag inte gjort för tuppen attackerade mig direkt. Jag skrek och fäktade med staven för att få den att backa vilket var utsiktslöst. Tuppen backade inte en centimeter.
Det slutade med att Peter flydde hals över huvud från platsen med tuppen efter sig. Men nu hamnade tuppen mellan honom och hans fru.
– Vi fick föra dialog medelst skrik på avstånd.
Peter summerar ändå händelsen i positiva ordalag:
– Det var en spännande upplevelse att få stifta bekantskap med en av den svenska faunans största och kraftfullaste fåglar som förmodligen bevakade sitt revir.

Mer läsning

Annons