Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samebyn: Det här är en villa

Vattenregleringsföretagen anser sig vara i sin fulla rätt att bygga på renbetesland i Burvattnet och hävdar att byggnaderna behövs för att underhålla dammen. Men inom samebyn är man inte övertygad.

Annons

När LT ringer IVF för att fråga om ärendet blir vi direkt hänvisade till högste chefen för alla fem Vattenregleringsföretagen, Anders Lindh. Han bekräftar utan omsvep att de förra veckan började gjuta grunden till manskapsbaracken vid Lilla Bjurvattnet, trots att ärendet då fortfarande var öppet på länsstyrelsen och inget beslut hade fattats.

– Är det några oklarheter får vi reda ut dem, sade han då, innan mötet på Länsstyrelsen i fredags.

Lindh understryker att baracken ska ersätta ett antal spridda små byggnader som ska rivas och att det därför blir färre bäddar totalt sett (8 mot 14) . Nybyggnaden blir därför inte mer störande, menar han.

Och så lägger han till att Vattenregleringsföretagen har de bästa relationer med samebyn.

Inom Njaarke sameby är man däremot kritisk till hur hela ärendet hanterats. Samerna sätter sig inte emot båthuset och det andra garaget vid Mjölkvattnet. Men det som kallas manskapsbarack vid Lilla Burvattnet är i deras ögon något helt annat.

– Det borde kallas villa, säger samebyns ordförande Pär Nilsson, som också framhåller att området i fråga är viktigt för rennäringen och behöver hållas så lugnt det bara går.

IVF hävdar att huset är till enbart för de jobbare som ska upp och underhålla dammen. Men inom samebyn har man svårt att tro att en så vidlyftig byggnad skulle behövas bara för underhåll på anläggningen. De tror snarare att den kommer att användas för representation, fiske och ripjakt, speciellt sedan arbetare på plats berättat att vinkällare ingår i planeringen.

Samebyn har redan två andra dammar inom sitt område: Mjölkvattnet och Korsvattnet. Vid den senare har IVF byggt en hel konferensanläggning.

Mer läsning

Annons