Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryssar greps för handel med färgade sedlar

/
  • Det var här på Ica i Åre, under mellandagsruschen, som de missfärgade 500-kronorssedlarna först dök upp. Men sedlarna användes också på Holiday Club där några av de gripna ryssarna, som fångats på övervakningskameror med sedlarna, bodde.
  • Några i det ryska sällskapet som förknippas med sedlarna bodde här på Holiday Club på Åre strand.  Här skedde också gripandet klockan halv ett på söndagsmorgonen.Foto: Elisabet Rydell-Janson

I går såg det ut som fallet med de missfärgade 500-kronorssedlarna i Åre kunde vara på väg att klaras upp. Sex ryska medborgare greps sent på lördagskvällen i Åre misstänkta för penninghäleri. De togs till Östersund för förhör men släpptes senare under söndagen.

Annons

Det var stor polisaktivitet utanför Holiday Club strax efter midnatt på lördagskvällen. Sex personer skulle gripas misstänkta för penninghäleri i samband med de rödlilafärgade 500-kronorssedlar som varit i omlopp i Årehandeln under mellandagarna. Sällskapet var just på väg att checka ut från Holiday Club där några av dem bott under sin Årevistelse. Där hade också några av de missfärgade sedlarna dykt upp i kassorna.

I tjänst på hotellet var väktare Matias Bygdeståhl, chef på väktarbolaget Probus i Åre. Han överhörde hur personerna förklarade sin sena utcheckning; två av dem hade flyg att passa på Arlanda klockan 10 på söndagsmorgonen.

Tidigare i veckan hade polisen visat Bygdeståhl bilder från övervakningsfilmer av de personer som försökt använda missfärgade sedlar i Årehandeln. Nu kände han igen några av dem från bilderna och larmade polis. Polis fanns på plats men de behövde invänta förstärkning.

– De var ju så pass många, det var en logistikfråga att frakta ner alla till Östersund, säger Bygdeståhl.

När förstärkningen kom kunde gripandet ske, utan incident. De gripna, tre män och tre kvinnor, alla ryska medborgare i åldrarna 23 till 33 år, fördes till polishuset i Östersund där de under söndagen förhördes med hjälp av tolk. Samtidigt pågick husrannsakan, det vill säga genomsökning av sällskapets två bilar.

Bilarna är ryskregistrerade.

– De har kört hit över Finland, säger Eva-Lena Franzon vid Östersundspolisen.

De gripna gjorde inga medgivanden under förhören. Inte heller hittades några färgade sedlar i de två bilarna. Under eftermiddagen inväntade polisen besked från jourhavande åklagare om de skulle anhållas.

– Det beslutet ska komma under dagen, sade Eva-Lena Franzon vid Östersundspolisen.

Strax före klockan 16 kom beskedet att de gripna skulle släppas. Exakt varför beslutet blev som det blev visste Franzon inte då. Inte heller huruvida de fortfarande är misstänkta eller hur den fortsatta utredningen ska se ut.

– Jag har inte hunnit prata med åklagaren än, sade hon.

Troligtvis hade beslutet blivit annorlunda om missfärgade sedlar hade påträffats.

Polisen har de senaste dagarna lagt ner stora resurser på spaning i Åre i sedelärendet. Man väntar också fortfarande på svar från labbet om färgen på de beslagtagna sedlarna verkligen kommer från en färgampull och i så fall vilken. Polisen fick en något sen start eftersom Icabutiken i Åre, där missfärgade sedlar först påträffades, i början valde att hantera ärendet internt.

Eva-Lena Franzon vill dock inte svara på om utgången kunnat bli en annan om Ica-ledningen ringt polisen först.

Mer läsning

Annons