Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ryska turister invaderar Åre

/
  • Under första januariveckan är det ryska turister som dominerar i Åre. Kirin och lillebror Mutvaj, som här leker i snön på Åre torg, kommer från Murmansk. Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Tanya Shelley från Moskva har jobbat sedan 1998 på Skistar med att få ryska turister till Åre och kan ta åt sig en stor del av äran för att tusentals ryssar nu hittar hit.
  • Svetlana Generalova med dottern Arina Tarasova, 8, från Moskva, tog en tur i Åres butiker i går medan resten av familjen åkte snowboard. De trivs bra i Åre.
  • Bitte Engman på Åre Hemslöjd tycker att de ryska turisterna blir lättare att kommunicera med för varje år. För säkerhets skull har hon en handskriven skylt på kassaapparaten: Gott Nytt År på ryska.
  • Kirin och hans lillebror Mutvaj från Murmansk ägnar sig åt det universiella nöjet för barn i deras ålder: att larva sig framför kameran.Foto: Elisabet Rydell-Janson

Ryssinvasionen är här. Minst 2000 ryska turister finns i Åre den här veckan. Förra veckan var de cirka 1000. Aldrig förr har ryssarna och deras bilar dominerat Åreområdet på det här viset.

Annons

De känns igen på sina stora bilar och speciella skidkläder. Tjejerna har pastellfärgade dräkter – gula, vita, turkosfärgade, ljusgröna eller rosa – nästan alltid med broderier på ryggen. Bilarna är ofta SUV:s, Lexus, Infinity eller BMW, men i år syns även mindre personbilar. Ryska språket hörs överallt, i butikerna, i backarna och på torget.

De flesta kommer från St Petersburg eller Moskva där Skistar har marknadsfört sig länge, i princip sedan Glasnost under tidiga 90-talet. Men nu börjar även ryssar från andra områden hitta hit. På Skistar jobbas det redan mot nästa marknad: Ukraina.

Fler och fler talar engelska. Som bröderna Kirin och Mutvaj som leker i snön på Åre torg och artigt förklarar vad de heter och att de kommer från Murmansk.

Inne på Åre Hemslöjd hittar vi Svetlana Generalova och dottern Arina Tarasova, 8 år. De är Moskvabor som har rest hit med flyg. De hyr lägenhet i Brunkullan och tycker att Åre är bra. De brukar åka skidor men just denna eftermiddag tar de en tur på byn medan männen i familjen åker snowboard. Att de pratar bra engelska är något som Bitte Engman på Åre Hemslöjd tacksamt noterar.

– Det är mycket lättare att kommunicera med de ryska turister som kommer i dag än för bara några år sedan, säger hon.

Den mest välkända rysktalande personen i Åre är Tanja Shelley. Hon kom till Sverige från Moskva för 14 år sedan och har jobbat på Skistar Åre med bokningar sedan 1998. Jobbet att få den ryska turismen att växa har inte alltid varit lätt.

I början var det krångligt för gästerna att få visum och komma till Sverige. Varje år har hon återvänt till Ryssland i jobbet – och privat – och gradvis har det lett till mer öppna kanaler, bättre rutiner och fler turister.

Hon är inte längre ensam om att tala ryska inom Skistar Åre. Nu finns två ryska skidlärare, som kommer hit varje säsong och lär ryska turister åka skidor.

– De är väldigt eftersökta och uppbokade nästan jämt, säger hon.

Information på ryska finns på varje skidanläggning och Skistar har en egen rysk hemsida som Tanya hjälper till med.

För Tanya känns det naturligtvis jätteroligt att den ryska turismen nu exploderat som den gjort i år.

Enligt henne beror det främst på två saker: mun- mot munmetoden – nöjda ryssar åker hem och berättar för vänner – och internet; 80 procent av de ryska gästerna i Åre bokar själva via nätet.

Så varför gillar ryssarna Åre?

Tanya räknar upp:

– Det är nära, det är billigt, det är barnvänligt, familjevänligt och det är säkert. Särskilt billigt blir det under första januariveckorna när det är lågsäsong i Åre.

Skidåkningen är bra och lämpad för alla åldrar och smaker.

Det finns både lätta backar och svarta pister – och kvällsskidåkning, vilket ses som ett stort plus.

Mer läsning

Annons