Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysk hjälp ska lösa sedelhärva i Åre

Missfärgade 500-kronorssedlar fortsätter att dyka upp i Årehandeln. Och nu är det fastställt att sedlarna verkligen kommer från brottslig verksamhet. Polisen i Östersund och Järpen ger ärendet högsta prioritet och tar även hjälp från rysk polis för att komma vidare i utredningen.

Annons

Det var alltså inte slutet på historien med de missfärgade sedlarna när de sex gripna ryssarna släpptes i söndags och åkte hem.

I stället växer härvan och den gångna veckan har en eller ett par sedlar dykt upp dagligen på olika butiker i Åre. Polisen har nu beslagtagit minst sexton 500-kronorssedlar med olika grad av missfärgning. Till det ska läggas alla sedlar som refuserats av olika butiker.

– Vi jobbar på med det här. Så sent som i går hade vi en sedel, säger Eva Helin, vikarierande närpolischef i Järpen. Hon berättar att sedlarna kan se olika ut, vissa är skäraktiga, andra har rosa eller röda kanter eller enstaka fläckar.

Men färgen är alltid tydligt synlig på sedlarna.

Det är också uppenbart att fler ryssar än de sex som greps har haft sedlarna i sin ägo. I varje fall där butikspersonal upptäckt missfärgningen när kunder försökt betala med sedlarna har de inblandade kunderna talat ryska.

Sedan analyssvaren kommit in kan polisen nu också säga med bestämdhet att färgen på sedlarna verkligen kommer från en exploderad färgampull i en bankväska eller liknande.

Kriminalkommissarie Kjell Wedin vid Östersundspolisen förklarar:

– Vad vi kan säga är att de sedlar som vi träffat på kommer från ett brott. Vi vet att det kommer från en väska och att det ligger brottslig verksamhet bakom, men vi vet inte från vilket brott de kommer.

De sex som släpptes efter förhör har alltså åkt hem men är inte helt avförda från utredningen. Förklaringen de gav var att de fått sedlarna när de köpt svensk valuta i rysk bank, vilket polisen tror kan stämma.

– Vi tror att de säger sanningen. Men nu kontrollerar vi upp deras uppgifter med hjälp av rysk polis, säger Wedin.

Enligt Wedin är det inte uteslutet att det förekommer penningtvätt i Ryssland efter bankrån utförda i Sverige och att sedlar från sådana rån dyker upp på banker och växlingskontor. Man vet också att det finns bankrånare med rysk bakgrund i Sverige.

– Det sitter ju ett antal ryssar nu nere i Stockholm misstänkta för bankrån eller planering av bankrån, säger han.

Och eftersom man misstänker grov organiserad brottslighet bakom sedlarna i Åre har utredningen högsta prioritet, både i polishuset i Östersund och inom Järpenpolisen, detta på order från högsta ort.

Wedin summerar läget:

– De sex har åkt hem, ändå dyker det upp sedlar uppe i Åre. Om de kommer från samma växlingskontor i Ryssland vet vi inte än. Vi jobbar med det och tar hjälp från rysk polis och andra som har mer internationella kontakter.

 

 

Mer läsning

Annons