Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamoten: "Fruktansvärt olyckligt"

/

Göran Jämtings uttalande om sexköp har rört upp känslor. Riksdagsledamoten Saila Quicklund (M) beklagar lokalpolitikerns utspel.

– Det är klart att det är fruktansvärt olyckligt, säger hon.

Annons

Saila Quicklund har tagit del av de uttalanden som Göran Jämting, ledamot i socialnämnden i Åre kommun gör om sexköp i måndagens LT. Riksdagsledamoten och länsförbundsordföranden för moderaterna är tydlig med att partiet inte står bakom Göran Jämtings åsikter.

– Vi delar inte hans åsikt utan står bakom den lagstiftning som finns, säger Saila Quicklund.

Som exempel på det nämner hon att regeringen skärpte straffet för sexköp, från den 1 juli 2011. Sedan dess är maxstraffet för köp av sexuella tjänster ett års fängelse, tidigare var det sex månader. Saila Quicklund tycker att Göran Jämtings uttalande är väldigt olyckligt.

– Jag vet också att personen är väldigt ångerfull över det han har uttryckt. Men moderaterna står inte bakom uttalandet – nej.

Moderaterna i länet kommer inte att vidta några åtgärder mot Årepolitikern, det kommer skötas internt inom Åre kommun.

– Jag har haft kontakt med kommunalrådet i Åre. Där kommer man att arbeta aktivt internt med den här frågan. Där hamnar det nu, säger Saila Quicklund.

Under måndagen kom regeringen med en remiss om att flera typer av sexuella övergrepp ska kunna klassas som våldtäkt. Det handlar bland annat om att begreppet "hjälplöst tillstånd" ska ändras till "särskilt utsatt situation". Justitieminister Beatrice Ask (M) säger i en kommentar till Ekot att ändringen ringar in verkligheten bättre. Saila Quicklund stöder förslaget.

– Det är klart att jag uttrycker starkt stöd till det som tas fram. Det är bara att följa de debatter som sker i landet och internationellt så tror jag att många stöder det här.

Mer läsning

Annons