Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Resenärer får vänta i kylan

/
  • Resecentret i Järpen skulle vara klart i november men busskurerna är inte klara än. Inte heller har resande någonstans att värma sig och gå på toa när biblioteket är stängt. Men nu ska det rättas till. Foto: Elisabet Rydell-Janson

Vid skolstart i höstas flyttades Järpens resecenter från järnvägsstationen upp till skolan vid Norra vägen. Ett halvår senare finns varken busskurer, väntrum eller toalett för resenärerna.

Annons

När frågan togs upp under den allmänna frågestunden i kommunfullmäktige i torsdags sade kommunalrådet Eva Hellstrand (C) att centret, med busskurer och toalett, skulle ha varit klart i höstas.

Varför det inte blivit så visste hon inte.

Gatuingenjör Tobias Hammarberg på kommunens tekniska kontor vet däremot besked, åtminstone vad gäller busskurerna.

För att spara pengar gav tekniska kontoret uppdraget att bygga busskurer längs Norra vägen till gymnasieskolans byggprogram, där lärarna satte eleverna i första årskurs på uppgiften.

Det var naturligtvis ett lovvärt initiativ på flera sätt, men eleverna har bara ett begränsat antal timmar då de kan jobba med bygget och saknar även erfarenhet. Därför tar det tid.

– Sedan är det ju inte uppvärma kurer, säger Hammarberg.

Så kanske viktigare, med tanke på kylan, är möjligheten för resenärer att gå in och värma sig och vid behov kunna besöka en toalett.

Meningen är att det ska man göra på skolbiblioteket, där resande ska kunna gå in i förstugan och använda toaletten där. Men eftersom bibliotekets tider och busstiderna inte alltid stämmer måste ett tidlås sättas in i ytterdörren och bokinkastet flyttas till inre biblioteksdörren. Det skulle Årehus fixa och Hammarberg vet inte varför det tagit sådan tid.

Den goda nyheten är dock att han i går fick ett mejl om att det ska bli av nu. Exakt när vet han inte.

– Men det borde bli klart inom några dagar, säger han.

Mer läsning

Annons