Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekryteringsmässa för jobb i Sverige och Norge

/
  • se 3Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Grete Trondsen och Eva Skorstad från norska Manpower raggade svensk arbetskraft för sommarjobb i Trondheim. Svenska ungdomar står högt i kurs i Norge eftersom de är pålitliga och jobbar hårdare än de norska, hävdar de.  Foto: Elisabet Rydell-Janson
  • Åre kommun behöver folk inom vården. Distriktsköterskan Chatarina och arbetsterapeut Bertil förklarar hur givande jobben är.
  • Åre skolas klass fyra passade på att dryga ut skolresekassan genom att sälja fika med hembakt bröd. Här gör Idun Edvardsson, Kim Olinder och Pelle Sahlberg affär med kommunens näringslivschef Janne Andersson.

Den årliga rekryteringsmässan i Station Åre avslutades i går. I år erbjöds inte bara lokala jobb. Norska Manpower var på plats för att locka till sig svenska arbetskraft.

Annons

– Den står högt i kurs i Norge, den svenska arbetskraften.

Det hävdar Eva Skorstad och Grete Trondsen från Manpower i Trondheim, som kom till mässan i Åre för att rekrytera sommarjobbare. Jobben finns inom lager och taxfreebutiker på flygplatser i Trondheimsområdet.

Enligt dem är svenska ungdomar kända för att vara pålitliga, de jobbar hårdare och längre timmar än de norska. Dessutom har de inget emot att vara på isolerade platser.

– Många vill ha en ödeplats där de inte kan göra av med pengar, säger Eva Skorstad.

Det är kanske inte så konstigt eftersom de ofta söker jobb för att spara ihop till något speciellt, som en långresa.

Mässan arrangeras av arbetsförmedlingen och pågår i två dagar. I år deltog ett 20-tal arbetsgivare, däribland Åre kommun, Skistar, hotell, restauranger, fjällanläggningar och flera utbildningsföretag.

Dessutom tog Åre skolas fjärdeklassare tillfället i akt att utöka kassan till sin kommande skolresa. De unga entreprenörerna sålde förfriskningar och hembakt bröd och affärerna gick jättebra. Kim Olinder var väldigt nöjd:

– Jag sålde kaffe och en kaka och slängde in en av våra skyltar till en kund. För det fick vi 100 kronor!

Mer läsning

Annons