Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekonstruktören: Inte så bra för fordringsägarna

/
  • Rekonstruktören Mikael Kubu tycker att affären med Stordalen är jättebra för Åre men hade gärna sett ett högre pris än 190 miljoner.  Foto: Elisabet Rydell-Janson

Att sälja Copperhillhotellet var steg ett. Det var också en förutsättning för steg två, att nå en ackordsuppgörelse med de cirka 300 fordringsägarna som inte fått betalt. Om några dagar räknar rekonstruktören Mikael Kubu med att skicka ut ett ackordsförslag till fordringsägarna.

Annons

Mikael Kubu, vd för Ackordcentralen och rekonstruktör för Copperhills företagsrekonstruktion, ser på gårdagens uppgörelse med blandade känslor. Köpesumman på 190 miljoner kronor kan knappast betecknas som någon höjdare för ett hotell som kostat 750 miljoner kronor att bygga.

– Vi hade naturligtvis hoppats på att få mer pengar, men marknaden var inte villig att betala mer pengar, säger han.

Å andra sidan – när det gäller hotellrörelsen, och för Åres del, är affären jättebra. Den kunde knappt ha blivit bättre:

– Vi får en professionell hotellkoncern som tar sig an driften av det här hotellet och det är väl det bästa för rörelsen som man bara kunde tänka sig.

För fordringsägarna är det förstås inte lika strålande.

– Men det är det bästa vi kunde åstadkomma under de rådande förutsättningarna, säger Kubu.

Nästa steg för honom är att få till en ackordsuppgörelse med de cirka 300 fordringsägarna, som inte fått betalt.

– Vi kommer att gå ut med ett ackordsförslag i början på nästa vecka, säger Kubu, som sitter och finräknar på siffrorna nu.

I stort är förslaget redan utmejslat, det blir i vart fall 25 procent till oprioriterade fordringsägare – med ett ovanligt undantag.

Det är den största fordringsägaren, Scholtes bolag Evergreen BV, som ägde 95 procent av aktierna i Copperhill Mountain Lodge och hade 80 procent av fordringarna – totalt cirka 470 miljoner kronor – på hotellbolaget.

Evergreen kommer att erbjudas – och har gått med på – ett betydligt lägre ackord på 8 till 11 procent.

– De accepterar alltså en lägre nivå, säger Kubu.

Hotellbolagets skulder till övriga fordringsägare uppgår till omkring 90 miljoner kronor.

När fordringsägarna fått ackordsförslaget har de, enligt Kubu, två val:

– De kan välja att få lite mer pengar och få dem betydligt snabbare, eller att säga nej till ackordet och då blir det konkurs och då får de mindre pengar och får vänta lite längre på dem.

Mer läsning

Annons