Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regeringsrätten ska pröva om Q är ett namn

Kan man heta en bokstav? Eller två bokstäver med bindestreck emellan? Frågan ska nu avgöras i regeringsrätten som gett prövningstillstånd i två likartade namnstridsfall.

Annons

Den första namnstriden som nu vandrat ända upp till regeringsrätten står mellan en familj i Undersåker som vill döpa sin son till Q och Skatteverket som anser att en bokstav inte kan vara ett förnamn.
Föräldrarna hävdar att Q visst är ett namn och ger två exempel, dels uppfinnaren i James Bond-filmerna och dels en rollfigur i TV-serien Startrek som båda heter Q.  De argumenterar vidare att pojken ”är Q för halva Åredalens invånare” och att ”det finns konstigare namn i den här dalgången”.
Hittills har Skatteverket fått rätt i varje instans men familjen har gått vidare ända upp i regeringsrätten som beslutat ge prövningstillstånd.
Samtidigt ska regeringsrätten pröva ett liknande fall där striden gäller om man kan heta två bokstäver sammanbundna med ett bindestreck.
Ja, det kan man, menar den Varbergskvinna som vill byta namn från Ann-Christine till A-C, eftersom hon kallats så i tio år utan negativa erfarenheter. Nej, säger Skatteverket, som menar att A-C snarare är en förkortning för air conditioning (luftkonditionering).
Kvinnan fick rätt i länsrätten men kammarrätten upphävde domen och nu ska fallet alltså avgöras i regeringsrätten.

Mer läsning

Annons