Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten: Länsstyrelsen gjorde fel – Börje kan söka dispens igen

Anrika Sylexpressen kan uppstå igen redan i vinter. Detta sedan Kammarrätten i måndags undanröjde Länsstyrelsens beslut att neka Börje Jonsson dispens att köra persontransporter från Storulvån till Sylarna och Blåhammaren.

Annons

Länsstyrelsens beslut att ta ifrån Börje Jonsson den dispens han haft i 18 år att köra Sylexpressen väckte stor uppståndelse förra vintern, i synnerhet som motivet var att begränsa buller och miljöstörningar i det västjämtska fjällområdet.

Samtidigt som Börje nekades köra persontransporter med en vessla eller ett par snöskotrar invaderades fjället av hundratals tunga fordon som skulle bygga kraftledning åt Svenska Kraftnät.

Det tycktes som Länsstyrelsen svalde kameler och silade mygg.

Men det var inte bara det. Börje Jonsson tyckte beslutet var väldigt orättvist eftersom Länsstyrelsen redan i mars 2008 skrivit till Svenska Turistföreningen (STF) och förklarat hur de skulle bära sig åt för att söka samma dispens. Som Börje Jonsson såg det hade man alltså redan på förhand gjort upp att STF skulle få dispensen i stället för Börje.

Länsstyrelsen hävdar att så inte var fallet. Att STF fick dispensen och därmed ensamrätt på transporter av både folk och material berodde på att STF är verksamhetsutövare i området eftersom de driver fjällanläggningarna.

Börje Jonsson vände sig också mot att Länsstyrelsen inte ställde några krav på att STF skulle göra en offentlig upphandling av persontransporterna. Istället blev det så att den entreprenör STF hade avtal med för materialtransport också fick ta över persontrafiken.

Börje Jonsson överklagade beslutet till Länsrätten. Men där gick man på Länsstyrelsens linje; de ansåg att Länsstyrelsen hade fog för att begränsa antalet dispenser och ge STF det övergripande ansvaret för trafiken. Det fanns dock en skiljaktig mening; nämndeman Per Lund ansåg att Börje Jonsson, som kört prickfritt i området i 18 år, kunde få fortsätta med det.

När målet sedan nådde Kammarrätten såg de saken i ett helt annat ljus.

Rätten finner att Börje Jonsson har de särskilda skäl som behövs för att få dispens och att Länsstyrelsen gott kan använda sig av sina möjligheter att ställa villkor och begränsningar för Börje Jonssons körningar för att säkerställa miljömålen och skydda andra intressen.

Därför undanröjer de Länsstyrelsens beslut att neka Börje dispens och skickar tillbaka målet för ny prövning.

Mer läsning

Annons